Ukusni burgeri od leće jednostavno se pripremaju, sastojci su jednostavni i zdravi, a vrlo su upečatljivog i pikantnog okusa. Možete ih kombinirati s ukusnim i mekanim pecivima, ali i svježe narezanim povrćem. Možete ih pripremiti u većim količinama i zamrznuti. peći ih na tavi, u pećnici ili na roštilju.
Leća, odličan izvor proteina i vlakana
Jeste li znali da je leća izvrstan izvor proteina, ali i da ima malo masti i kalorija, što je čini jednom od najboljih alternativa mesu? Također, bogata je vlaknima, željezom i vitaminima. Suvišno je reći, ove okrugle, male mahunarke sjajan su dodatak našoj svakodnevnoj prehrani. Burgeri od leće idealan je obrok u kojem ćete iskoristiti najviše od ove hranjive namirnice. Nakon što leću skuhate, jednostavno je pomiješajte s više povrća, krušnim mrvicama i začinima, a zatim sve zajedno izmiksajte. Kada je smjesa za pljeskavice gotova, ostavite je da se ohladi, zatim oblikujte i pecite.
- 1 glavica crvenog luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 mrkva
- 1 žličica tamarija
- 2 šalice leće
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1/2 šalice nasjeckanog peršina
- 1 šalica krušnih mrvica
- 1/2 žlice mljevene crvene paprike
- sol
- papar
- ulje
Zagrijte 1-2 žličice ulja u tavi i pirjajte luk 2-3 minute ili dok ne postane staklast. Dodajte češnjak i pirjajte još minutu, dok ne zamiriši. Zatim dodajte nasjeckanu mrkvu i tamari te kuhajte, povremeno miješajući, dok tekućina ne ispari. Ostavite da se ohladi minutu.
Dodajte kuhanu leću, pirjano povrće, koncentrat rajčice, mljevenu papriku, peršin i polovicu krušnih mrvica u multipraktik i miksajte dok ne nastane smjesa grublje teksture. Kušajte pa začinite solju i paprom. Dodajte preostale krušne mrvice i ponovno miješajte u multupraktiku dok se sve ne spoji, ali ne do potpuno glatke smjese. Prebacite smjesu u zdjelu, pokrijte i stavite u hladnjak najmanje 30 minuta.
Oblikujte smjesu u 4-5 velikih pljeskavica (ili napravite više manjih). Zagrijte malo ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte burgere i pecite ih s obje strane oko 5-6 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi (budite oprezni pri okretanju jer su prilično osjetljivi).
Potom ih složite u peciva, dodajte svježe povrće i umak po želji. Uživajte!