pexels-jonatas-nascimento-4416411

Bum solarne energije prekinut rastom troškova i globalnim pritiskom lanca opskrbe

GREEN_300_listici_sredina

M.B.

Troškovi rastu

Globalni programeri solarne energije usporavaju instalacije projekata zbog naglog povećanja troškova komponenata, radne snage i tereta kako se svjetsko gospodarstvo oporavlja od pandemije koronavirusa, kažu rukovoditelji i analitičari industrije.

Situacija sugerira sporiji rast industrije solarne energije s nultim emisijama u vrijeme kada svjetske vlade pokušavaju pojačati svoje napore u borbi protiv klimatskih promjena i označava preokret za sektor nakon desetljeća pada troškova. To također odražava još jednu industriju uzdrmanu uskim grlima u opskrbnom lancu koja su se razvila u oporavku od zdravstvene krize koronavirusa, a poduzeća od proizvođača elektronike do maloprodajnih kućanstava doživljavaju velika kašnjenja u otpremi zajedno s visokim troškovima. Među najvećim stavkama u svijetu solarne energije utrostručuju se cijene čelika, ključne komponente koji sadrže solarne panele, i polisilicij, sirovina koja se koristi u pločama. Rastuće cijene špedicije zajedno s višim troškovima za gorivo, bakar i radnu snagu također povećavaju troškove projekta.

Istraživačka tvrtka IHS Markit upozorila je prošli tjedan da bi se njezina globalna prognoza solarne instalacije za ovu godinu mogla skliznuti na 156 gigavata s trenutne projekcije od 181 GW ako pritisci cijena ne ublaže. Wall Street također je posljednjih tjedana kaznio sektor, šaljući MAC Global Solar indeks ove godine za 24% „dolje“ nakon što se utrostručio 2020. godine.

Na čekanju

Rukovoditelji projekata u SAD-u, koja je na drugom mjestu tržišta iza Kine, rekli su za Reuters da se bore s projektima za 2022. godinu zbog nedostatak jasnosti koliko će trajati skokovi cijena. Firma za solarno inženjerstvo, nabavu i izgradnju Swinerton Renewable Energy rekla je da su neki od njihovih kupaca također stavili pod “blage zadrške” projekte koji bi trebali započeti kasnije ove godine, u nadi da će cijene krenuti prema dolje. “Upravo smo se navikli na tako jeftin izvor energije”, rekao je George Hershman, predsjednik Swinertona. “Kao i bilo što teško je prihvatiti da ćete početi plaćati više.” Ugovorne cijene solarne energije u SAD-u su već porasle za 15% u prvom tromjesečju u usporedbi s prošlom godinom zbog većih troškova međusobnog povezivanja i izdavanja dozvola, prema tromjesečnom indeksu LevelTen Energy.

Američki proizvođač ploča First Solar Inc. rekao je investitorima u travnju da zagušenja u američkim lukama zadržavaju pošiljke modula iz Azije, a američki proizvođač solarnih sustava za montažu, Array Technologies Inc, povukao je svoju prognozu za godinu prošlog mjeseca zbog čelika i troškova prijevoza. U Europi se odgađaju neki projekti koji nemaju stroge rokove kada trebaju početi isporučivati ​​snagu, kažu rukovoditelji i analitičari. “Situacija se nije sama riješila jer su cijene ostale visoke, pa oni koji imaju sposobnost čekanja još uvijek čekaju”, rekao je Jose Nunez, glavni financijski direktor španjolskog proizvođača solarnih tragača Soltec Power Holdings SA. Nunez je rekao da Soltec vidi kašnjenja projekata na svim tržištima koja opslužuje. Ograničenja opskrbe mogla bi vršiti pritisak na relativno stabilne europske cijene solarne energije kasnije ove godine jer tvrtke nastoje sačuvati profitne marže koje su ionako tanke kao britva, navodi LevelTen.

U Kini, najvećem svjetskom proizvođaču solarnih proizvoda, proizvođači već podižu cijene kako bi zaštitili marže, što dovodi do sporijih narudžbi. Prema trojici proizvođača kineskih solarnih panela koje je anketirao Reuters, cijene panela porasle su za 20-40% u posljednjih godinu dana, nakon porasta troškova polisilicija, sirovine za solarne ćelije i panele. “Moramo proizvoditi proizvod, ali s druge strane, ako je cijena previsoka, projektanti žele pričekati”, rekao je Jack Xiao, direktor marketinga u tvrtki BeyondSun Holdings, proizvođaču panela koji izvozi 60% svojih proizvoda. . Državni menadžer tvornice solarnih ćelija koji je zatražio da ga ne imenuju rekao je Reutersu da je proizvodnja pala jer kupci nerado ispunjavaju narudžbe po trenutnim cijenama. Kinesko-kanadski Solar Inc, vodeći proizvođač panela, rekao je prošlog mjeseca da su cijene njihovih proizvoda u prvom tromjesečju porasle za 10% u odnosu na prethodno tromjesečno razdoblje, što je povećanje koje planira prenijeti na kupce. “Nastavit ćemo povećavati cijenu i spremni smo odreći se neke količine kako bismo zaštitili marže”, rekao je Yan Zhuang, predsjednik odjela za izradu modula tvrtke, prošlog mjeseca na konferencijskom pozivu s investitorima.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.