Vrtovi su puni crvenih prekrasnih rajčica, povrća koje neki nazivaju i rajskim. I dok su osvježavajuće ako ih jedete sirove, bogate kalijem i hidriraju organizam, kuhane su još bolje za vaš organizam. Termička obrada pomaže da iz ovoga rajskoga ploda iskoristite gotovo sve nutritivne sastojke.
Rajčica je bogata likopenom, snažnim antioksidansom koji je izvrstan u borbi protiv slobodnih radikala, a time i odličan za prevenciju od stvaranja stanica tumora. Istraživanja su potvrdila da se udio likopena u kuhanim rajčicama povećava za više od 50%, a ukupna razina ostalih antioksidansa za najmanje 28% u odnosu na sirovu rajčicu. Kuhanjem rajčice poboljšava se izlučivanje antioksidansa, što im omogućava da zaštitite crijeva od gubitka korisnih probiotičkih bakterija, ali i da pojačaju njihovo blagotvorno djelovanje.
Tjestenina u kombinaciji s kuhanim rajčicama jedna je od omiljenih kombinacija ljubiteljima ovoga povrća, a mi vam donosimo malo drukčiji recept s kojim ćete se sigurno oduševiti. Jelo je jednostavno, brzo se priprema, a trebaju vam samo četiri sastojka. Iskoristite ove divne plodove dok im je sezona.
Sastojci
- 6 većih rajčica
- 5 režnjeva češnjaka
- 1/2 kg tjestenine
- 1 vrećica parmezana (120 g)
- začini prema želji
- maslinovo ulje
Priprema
Rajčicu narežite na manje komade, češnjak sito nasjeckajte. Na maslinovom ulju popržite češnjak i dodajte rajčicu, posolite. Nakon 15-ak minuta, kada rajčica omekani, dodajte tjesteninu. Kuhajte na laganoj vatri i cijelo vrijeme miješajte dok tjestenina ne bude kuhana. Dok je još jelo vruće, dodajte parmezan, promiješajte. Kako biste poboljšali okus, dodajte svježi bosiljak. Poslužite.