Ovo jelo kombinira svježe, sezonsko povrće s aromatičnim začinima, stvarajući savršenu harmoniju okusa u svakom zalogaju. Bilo da ste u žurbi nakon posla ili jednostavno tražite ideju za brzi ručak ili večeru, ovaj recept će vas osvojiti svojom jednostavnošću i bogatstvom okusa. Pripremite svoje omiljene sastojke i za nekoliko minuta uživajte u toplom i mirisnom obroku koji će zadovoljiti i najveće gurmane.
Sastojci
- 250 g tjestenine (penne, špageti ili fusilli)
- 1 srednja glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 crvena paprika
- 1 tikvica
- 1 mrkva
- 1 konzerva (400 g) pelata ili sjeckanih rajčica
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol i papar
- 1 žličica origana
- 1 žličica bosiljka
- prstohvat ljute paprike (po želji)
- svježi peršin za ukras (opcionalno)
- parmezan za posluživanje (opcionalno)
Priprema
Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju, ocijedite i ostavite sa strane. Dok se tjestenina kuha, nasjeckajte luk, češnjak, papriku, tikvicu i mrkvu na sitne komadiće. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte luk i pirjajte dok ne postane proziran (oko 5 minuta). Zatim dodajte češnjak i pirjajte još minutu, pazeći da ne zagori. Dodajte nasjeckanu papriku, mrkvu i tikvicu. Pirjajte povrće 5 do 7 minuta, dok ne omekša. Dodajte rajčicu (pelate), sol, papar, origano, bosiljak i ljutu papriku. Promiješajte sve sastojke i ostavite da se krčka na laganoj vatri oko 10 minuta, dok se umak malo zgusne.
Umiješajte kuhanu tjesteninu u umak, dodajući po potrebi malo vode od kuhanja tjestenine kako bi umak bio kremastiji. Dobro promiješajte da se tjestenina ravnomjerno obloži umakom.