243108628_3082198182057559_3792587509313410200_n

British Airways izveo prvi putnički let s gorivom proizvedenim od recikliranog jestivog ulja

GREEN_300_listici_sredina

Ima nade

Poznata avio kompanija British Airways izvela je prvi let s održivim gorivom u kojeg među ostalim ulazi i reciklirano jestivo ulje. Time su pokazali kako je budućnost zrakoplovnog prometa nešto blistavija prema okolišu.

Avionski prijevoz spada među one koji najviše štete našem planetu. Zbog toga, sve više putničkih avio kompanija pokušava pronaći rješenja kako bi značajno smanjile svoj ugljični otisak pri letu. Jedna od tih avio kompanija svakako je i poznati British Airways koji je nedavno izveo svoju prvu uslugu prijevoza putnika izravno pogonjenu održivim zračnim gorivom. Radilo se o letu od Londona do Glasgowa za koji je zračna kompanija rekla da je proizveo 62 posto manje emisije CO2 u odnosu na slično putovanje prije deset godina. Iz British Airwaysa izjavili su da je kombinacija goriva bila dijelom napravljena od recikliranog ulja za kuhanje u kobinaciji s optimalnim putanjama leta, elektrificiranim zračnim lukama i najnovijim zrakoplovom te su na taj način smanjili emisije. Na taj su način uspjeli učiniti kako kažu, let ugljično neutralnim. Let je bio namijenjen demonstraciji napretka koji je zrakoplovna industrija postigla u pokušajima dekarbonizacije uoči summita Cop26. Za taj je let posebno bio pripremljen zrakoplov za održivost Airbus A320neo, njegov najtiši i najekonomičniji model za kratke relacije. 

Iako je tzv. savršeni let prošao bez ikakvih poteškoća, i dalje postoji znatna sumnja u održivo zračno putovanje i pronalazak alternativnih metoda goriva, no iz British Airwaysa tvrde kako je to pogled na budućnost. “Ovaj let ponudio je praktičnu demonstraciju napretka koji postižemo na našem putu smanjenja ugljika. Radeći zajedno s našim industrijskim partnerima postigli smo 62 posto poboljšanja smanjenja emisija u odnosu na prije deset godina. Ovo označava pravi napredak u našim naporima za dekarbonizaciju i pokazuje našu odlučnost da nastavimo s inovacijama, radeći s vladama i industrijom te ubrzavajući usvajanje novih rješenja s niskim udjelom ugljika”, rekao je izvršni direktor British Airwaysa, Sean Doyle.te dodao da je smanjenje emisije u usporedbi sa sličnim letom London-Edinburgh 2010. godine postignuto prvenstveno učinkovitijim zrakoplovima i operacijama te smanjenjem od 34 posto. Također, izvršni direktor Heathrowa, londonske zračne luje John Holland-Kaye, rekao je da je let pokazao kako rješenja za pružanje neto nultog leta postoje, samo ih treba povećati i što više istražiti.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.