DSC06164-scaled (1)

Britansko veleposlanstvo u Zagrebu postalo prvo ugljično-pismeno veleposlanstvo na svijetu

GREEN_300_listici_sredina

Važnost obrazovanja o klimi

Na Međunarodni dan obrazovanja, Britansko veleposlanstvo u Zagrebu važnost je stavilo na obrazovanje o klimi kao način da se bolje suočimo sa svim izazovima koje pred nas stavljaju klimatske promjene. Otkrili su nam kako su se oni educirali o nekim od najvažnijih tema današnjice i kako nastoje smanjiti svoj ugljični otisak...

“Danas je Međunarodni dan obrazovanja. Ako želimo bolje društvo i bolji svijet, obrazovanje je ključ. I nigdje to nije istinitije nego u globalnoj borbi protiv štetnih klimatskih promjena. Obrazovanje o klimi pomaže nam razumjeti izazov, ali nam također pomaže razviti znanja i vještine koje su nam potrebne kao društvu i kao pojedincima da učinimo svoj dio u promicanju biološke raznolikosti i održivosti. U Britanskom veleposlanstvu u Zagrebu svi smo prošle godine sudjelovali u klimatskoj edukaciji u sklopu projekta Carbon Literacy Project kako bismo službeno postali prvo u svijetu ugljično-pismeno veleposlanstvo. Povodom Međunarodnog dana obrazovanja, odlučili smo podijeliti ono što smo naučili”, rekao je britanski veleposlanik Simon Thomas.

Svrha ove edukacije je da pojedinci ne samo razumiju problem, nego da se osjećaju ovlaštenima da poduzmu akciju. To je jednodnevni trening, ali je zamišljen kao “peer-to-peer” učenje, što znači da oni pojedinci koji su prošli obuku koriste svoje znanje za obuku drugih.
Carbon Literacy Project je projekt koji potječe iz Manchestera UK gdje se skupina pojedinaca okupila kako bi stvorila obrazovne materijale za organizacije kako bi pojedince osvijestili o troškovima ugljika i utjecajima svakodnevnih aktivnosti.

Tim Britanskog veleposlanstva u Zagrebu prvi je put upoznao ekipu iz Carbon Literacy Programa kroz projekt koji je veleposlanstvo financiralo i brzo su shvatili da zajedno mogu učiniti nešto više i učiniti britansko veleposlanstvo u Zagrebu prvim ugljično-pismenim veleposlanstvom u svijetu. Priča je započela s grupom hrabrih pojedinaca prošlog ljeta koji su prošli obuku i stekli certifikate. Zatim je veleposlanstvo surađivalo s timom Carbon Literacy kako bi obrazovne materijale prilagodili svojim potrebama te su organizirali edukaciju za cijelo veleposlanstvo prošlog listopada. Svi kolege iz veleposlanstva sada su ugljično pismeni, ali nisu stali na tome. Također su organizirali online trening za kolege iz Veleposlanstva Velike Britanije u drugim zemljama srednje Europe i nadaju se da će svoje znanje prenijeti na druge kolege. “Poučavanje drugih o temi u kojoj nisam stručnjakinja, na početku je bilo prilično zastrašujuće, ali nas je cijelo vrijeme vodio tim iz Carbon Literacyja. Obrazovni materijali su izvrsni i na kraju sam se osjećala jako dobro učeći druge nešto što sam ja naučila. Također je dan edukacije bio stvarno inspirativan, imali smo jako dobre rasprave i mislim da su se svi na kraju dana osjećali jako sretni”, rekla je Monika Suknaić, službenica za projekte, događaje i posjete.

“Bila sam inspirirana što prehrambene navike mogu prilagoditi zahtjevima klimatskih promjena. Prije svega, naši tjedni jelovnici značajno su se promijenili kako bi na jelovniku bilo manje mesa, a više povrća. Odlučila sam da se i moja obitelj fokusira na kupnju domaćih namirnica, a ne na odlazak u supermarkete i kupovinu nečega za što su potrebni dani i dani transporta do Hrvatske. Promijenili smo politiku prijevoza pa više hodamo. Upravo sam kupila bicikl za vožnju na posao i bilo gdje drugdje. Trudim se hodati što je više moguće kako bih obavila svakodnevne poslove. To je tek početak”, rekla je Andreja Maretić Vuković, viša politička službenica u britanskoj ambasadi u Hrvatskoj, o navikama koje je prenijela i u privatni život.

“Iskustvo učenja o klimatskim promjenama svakako nam je otvorilo oči. Naučili smo mnogo više nego što se općenito nudi, u puno više detalja. Naučili smo što možemo učiniti u svom životu kako bismo smanjili utjecaj klimatskih promjena. Kao i većina mojih kolega, promjene koje sam napravila odnosile su se na moju prehranu. U njoj se nalazi više lokalnih i sezonskih namirnica. Također, hodam puno više nego prije – na posao i drugdje. Obrazovanje o klimi je jako važno, pogotovo ako nudite primjere koje ljudi mogu slijediti, a ovaj je tečaj to učinio. Ima još puno toga što možemo učiniti u našem malom prostoru kako bismo smanjili negativni utjecaj koji imamo”, složila se Borka Raković, voditeljica HR odjela.

PHOTOS BY: Luka Cerovina; Instagram @ukincroatia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.