Britanska održivost na hrvatski način: Rezidencija veleposlanika postavlja standarde za dom 21. stoljeća

GREEN_300_listici_sredina

Dom koji potiče na promjene

Rezidencija britanskog veleposlanika izvana izgleda kao još jedno moderno obiteljsko zdanje, ali ovi zidovi pričaju nešto drugačiju priču, točnije onu o održivosti. Ambasador Simon Thomas za Green.hr je otvorio svoja vrata i pokazao kako izgleda kada se riječi pretvore u održiva djela.

Unatoč kontinuiranom otporu klimatskih skeptika, hitnost klimatske krize postaje svakim danom sve jasnija. Tako postaje jasnija i spoznaja da će održivo stanovanje nužno morati biti važan dio njezina rješenja. Pariški sporazum iz 2015. obvezuje potpisnike na cilj ograničavanja “globalnog zatopljenja na ispod 2°C, po mogućnosti na 1,5°C, u usporedbi s predindustrijskim razinama do 2050.”. U njemu se navodi da će za postizanje ovog cilja globalna zajednica morati smanjiti neto emisije ugljika na nulu do 2050. godine, a po mogućnosti ranije. Međutim, ako želimo ispuniti cilj Pariškog sporazuma, moramo smanjiti ugljik koji koristimo u svojim domovima. Moramo prihvatiti koncept održivih domova.

Održivi dom je onaj koji ima najmanji mogući negativan utjecaj na naš okoliš. To znači energetsku učinkovitost, izbjegavanje toksina i korištenje materijala i resursa na odgovoran način uz pozitivan fizički i psihički utjecaj na stanovnike. Važno je ono što gradimo, a isto tako i način na koji to gradimo. Izgradnja s održivošću na umu trebala bi biti standard za dom iz 21. stoljeća. To je shvatila britanska Vlada koja svoju imovinu diljem svijeta želi učiniti što održivijom, a jedna takva je rezidencija britanskog veleposlanika Simona Thomasa u Zagrebu.

Britanski veleposlanik Simon Thomas ispred rezidencije u kojoj živi od početka godine

Izgrađena 2010. godine, rezidencija se prostire na 550 m2 s gotovo 1300 m2 vrta. Opremljena je solarnim panelima s funkcijom grijanja vode za rezidenciju, a u planu je instalacija više panela kako bi se uskoro cijela rezidencija napajala isključivo solarnom energijom. Kuća koristi geotermalnu energiju kao izvor topline, a grijanje za kuću se generira preko sustava toplinske pumpe i distribuira kroz grijaće ploče u zidovima, podovima i stropu. Sustav se sastoji od zasebnih krugova koji su međusobno povezani pomoću izmjenjivača topline, a sustavom se upravlja daljinskim upravljačem i po potrebi se podešava temperatura. Mehanička ventilacija i povrat topline znači da svatko u domu može imati pristup svježem zraku bez dodatnog trošenja energije. RecoVAIR sustav ventilacije s povratom topline za cijelu kuću također smanjuje ugljični otisak doma, smanjujući oslanjanje na fosilna goriva potrebna za zagrijavanje imovine. Ono što je zanimljivo je da su za ovu održivu tehnologiju zaslužne lokalne kompanije, te da je kuća hrvatski dizajn.

“Kada pokušavamo pokazati što Ujedinjeno Kraljevstvo radi po pitanju klime, ovo je sjajno mjesto za to. Svaki dio ove kuće pokazuje da nije riječ samo o ispraznim obećanjima britanske Vlade. Gdje god da pogledate, od solarnih panela na krovu, punionice za električni automobil, sustava za prikupljanje kišnice do namještaja od recikliranih materijala, sve je u skladu s konceptom održivosti do kojeg nam je jako stalo. Privilegija je živjeti u ovoj kući”, rekao je veleposlanik.

Prostrane prostorije do kojih dopire velika količina svjetla opremljene su kvalitetnim britanskim namještajem od recikliranim materijala, a svaki komad je napravljen s najmanjim mogućim ugljičnim otiskom. Primjerice, stolice su napravljene od kombinacije reciklirane vune i koprive, dok je masivni blagovaonski stol napravljen od naplavljenog drveta. Kao što je veleposlanik spomenuo, rezidencija prikuplja kišnicu za navodnjavanje vrta za koji kaže da je u proljeće prava atrakcije. Osim zelene trave i drveća, kroz vrt je posađeno raznoliko cvijeće koje privlači važne oprašivače. Bitno je napomenuti da se za održavanje vrta koriste samo ekološki prihvatljivi pesticidi, fungicidi i gnojiva.

“Mislim da me život u ovoj kući potaknuo da više razmišljam o održivosti, ali i da razmišljam o kući u kojoj živim u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kada usporedim svoju staru kuću s ovom, razmišljam o projektima koje trebam napraviti kada se vratim kući. Tada ću definitivno imati održivost na umu. Na individualnoj razini osjećam odgovornost živeći ovdje jer su ljudi uložili jako puno truda da ova kuća bude toliko održiva. Uvijek postoje stvari koje možemo učiniti i dati svoj doprinos smanjenju ugljičnog otiska. Naravno, ne mogu svi poduzeti iste mjere. Svjestan sam da ova kuća radi većinu posla umjesto mene. Ono u čemu mogu napraviti razliku u svakodnevnom životu je u tome da ne koristim plastiku za jednokratnu upotrebu, recikliram, razmišljam o tome odakle nabavljamo proizvode za naše službene događaje i moju osobnu upotrebu, na koja putovanja moram ići, a koja nisu nužna”, rekao je veleposlanik o tome koliko se održivost prožela kroz njegov život.

Osim rezidencije, nastoji se učiniti i veleposlanstvo što održivijim. Kako nam objašnjavaju, određene stvari je na toj zgradi malo teže primijeniti budući da je riječ o puno starijoj građevini koja nije u njihovom vlasništvu. Međutim, uvode promjene tamo gdje mogu. Primjerice, ažurni su po pitanju recikliranja, paze na količinu službenih putovanja, kroz tzv. Carbon Literacy Training rade i na edukaciji zaposlenika o tome kako oni mogu smanjiti svoj ugljični otisak. Nedavno su kao tim razgovarali o tome što mogu učiniti kao veleposlanstvo, ali i kao pojedinci kako bi doprinijeli očuvanju okoliša. Zanimljivo je da su i službeni prijemi vrlo eco-friendly. Naime, goste su nedavno oduševili veganskim pladnjevima umjesto uobičajenih mesnih i nadaju se da će vegansku hranu sve češće posluživati na prijemima. Osim toga, za potrebe prijema ne koristi se jednokratna plastika, paze da su hrana i piće lokalnog uzgoja kako bi promovirali hrvatske proizvode, ali i očuvali okoliš bez nepotrebnog transporta iz dalekih zemalja.

Kako smo već bezbroj puta imali priliku vidjeti, održivost i tehnologija idu ruku pod ruku. Kako ona bude napredovala, tako će i britanska rezidencija uvoditi novitete kako bi postala potpuno održiva. Jedan od planova je ranije spomenuta izgradnja fotonaponske elektrane, odnosno postrojenja za proizvodnju električne energije na solarni pogon. Cilj je ušteda energije i sredstava, a očekivani povrat uloženog bi se ostvario za sedam do osam godina. Ova mini elektrana proizvodila bi gotovo 20 000 kWh električne energije, što bi na godišnjoj razini značilo 26000,00 kuna uštede. Podaci iz 2019. godine govore da je rezidencija potrošila 34000 kWh za što je platila 33000,00 kuna. Do sada je godišnji rast cijene električne energije 3%, što je relevantna podrška ovom projektu.

S obzirom na to da rezidencija koristi električnu energiju za napajanje uređaja, rasvjete te za neke elemente grijanja i hlađenja, primjenom ove tehnologije/sustava pokrili bi najmanje 2/3 potreba i približili se potpunoj održivosti kuće u kombinaciji s postojećom geotermalnom pumpom. Ovaj sustav podrazumijeva suradnju sa sadašnjim davateljem električne energije HEP-om koja bi omogućila preokret brojila kada proizvodi više električne energije nego što je troši. Ovaj bi se projekt nadovezao na postojeće mogućnosti uštede energije rezidencije u skladu sa strateškim ciljem COP-a 26 i s ciljem da se utječe na lokalne vlasti i javnost da usvoje isti pristup uštede energije.

Iako se ovakva vrsta gradnje i način življenja nekima možda čine nedostižnim, s obzirom na trenutnu klimu, definitivno je nešto o čemu ćemo u skoroj budućnosti svi morati razmišljati. Svatko prema vlastitim mogućnostima.

Danijela Goreta, glavna urednica Green.hr-a, i veleposlanik Simon Thomas

PHOTOS BY: Luka Cerovina / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.