thumbnail_image_50428417

Božić kao nekad: Okitite jelku ukrasima od brašna, soli i vode

GREEN_300_listici_sredina

Skromnost i toplina

Sa svega tri sastojka možete napraviti unikatne božićne ukrase koji će mnoge podsjetiti na Božić kakav je nekad bio pun skromnosti i topline.

Kićenje božićne jelke oduvijek je mnogima bio najveće zadovoljstvo u godini. Raznoliki ukrasi, mnoštvo božićnih lampica bude posebnu toplinu u svim srcima. Nekad su se ukrasi pažljivo čuvali iz godine u godinu kako se ne bi oštetili i kako bi dočekali prosinac, vrijeme kada će ponovno blistati na božićnoj jelki, no danas kada na svakom uglu po prihvatljivim cijenama možemo kupiti kuglice, ne osjećamo toliku odgovornost prema njima.

U trenucima kada je naš planet pretrpan plastikom i plastičnim otpadom pravo je vrijeme da razmislimo kako smanjiti potrošnju proizvoda od plastike i okrenuti se zdravim i odgovornim alternativama. Primjerice, ovog Božića umjesto novih ukrasa iz trgovine, napravimo sebi unikatne ukrase za koji su nam potrebni brašno, sol, voda i nešto malo mašte.

Naša čitateljica Silvija svoje ukrase izrađuje upravo na taj način. “U poplavi plastičnih, božićnih ukrasa, odlučila sam izraditi unikatne ukrase od brašna, soli i vode. I tako su nastale podloge za moje unikatne, rukom oslikane, čipkaste vintage “lažne” medenjake”, ističe Silvija koja kaže kako motive pronalazi upravo u prošlosti kad je Božić imao posebniju čar. “Motivi su oni već pomalo zaboravljeni, sa starih čestitki, koji nas vraćaju u djetinjstvo i Božić kakav je nekad bio”, tvrdi.

Podloga za “lažne” medenjake koji se kasnije oslikavaju bojama vrlo je jednostavna za izradu, a Silvija ih je, kaže, odlučila izrađivati ​​jer je do sad pravila medenjake jestivim bojama, no htjela je napraviti čvršću i trajniju verziju. Potrebno je zamijesiti tijesto od soli i brašna u omjeru 50:50 uz dodavanje vode. Zatim slijedi valjanje, izrezivanje oblika te trodnevno sušenje.

Podloga se onda boja bijelom bojom, suši, a kasnije slijedi i oslikavanje božićnih motiva po fazama, sa sušenjem između. Kad je sve pravilno osušeno, kroz rupicu koju ste ranije napravili, treba provući traku u boji i vaši su jedinstveni ukrasi spremni za bor, a idealni su i kao božićni znak pažnje.

PHOTOS BY: Privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Više iz rubrike

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.