thumbnail_image_50428417

Božić kao nekad: Okitite jelku ukrasima od brašna, soli i vode

GREEN_300_listici_sredina

Skromnost i toplina

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Sa svega tri sastojka možete napraviti unikatne božićne ukrase koji će mnoge podsjetiti na Božić kakav je nekad bio pun skromnosti i topline.

Kićenje božićne jelke oduvijek je mnogima bio najveće zadovoljstvo u godini. Raznoliki ukrasi, mnoštvo božićnih lampica bude posebnu toplinu u svim srcima. Nekad su se ukrasi pažljivo čuvali iz godine u godinu kako se ne bi oštetili i kako bi dočekali prosinac, vrijeme kada će ponovno blistati na božićnoj jelki, no danas kada na svakom uglu po prihvatljivim cijenama možemo kupiti kuglice, ne osjećamo toliku odgovornost prema njima. U trenucima kada je naš planet pretrpan plastikom i plastičnim otpadom pravo je vrijeme da razmislimo kako smanjiti potrošnju proizvoda od plastike i okrenuti se zdravim i odgovornim alternativama. Primjerice, ovog Božića umjesto novih ukrasa iz trgovine, napravimo sebi unikatne ukrase za koji su nam potrebni brašno, sol, voda i nešto malo mašte.

Naša čitateljica Silvija svoje ukrase izrađuje upravo na taj način. “U poplavi plastičnih, božićnih ukrasa, odlučila sam izraditi unikatne ukrase od brašna, soli i vode. I tako su nastale podloge za moje unikatne, rukom oslikane, čipkaste vintage “lažne” medenjake”, ističe Silvija koja kaže kako motive pronalazi upravo u prošlosti kad je Božić imao posebniju čar. “Motivi su oni već pomalo zaboravljeni, sa starih čestitki, koji nas vraćaju u djetinjstvo i Božić kakav je nekad bio”, tvrdi.

Podloga za “lažne” medenjake koji se kasnije oslikavaju bojama vrlo je jednostavna za izradu, a Silvija ih je, kaže, odlučila izrađivati ​​jer je do sad pravila medenjake jestivim bojama, no htjela je napraviti čvršću i trajniju verziju. Potrebno je zamijesiti tijesto od soli i brašna u omjeru 50:50 uz dodavanje vode. Zatim slijedi valjanje, izrezivanje oblika te trodnevno sušenje. Podloga se onda boja bijelom bojom, suši, a kasnije slijedi i oslikavanje božićnih motiva po fazama, sa sušenjem između. Kad je sve pravilno osušeno, kroz rupicu koju ste ranije napravili, treba provući traku u boji i vaši su jedinstveni ukrasi spremni za bor, a idealni su i kao božićni znak pažnje.

PHOTOS BY: Privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Više iz rubrike

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.