Bonsai drvo preživjelo bombardiranje Hirošime, a i dalje raste

GREEN_300_listici_sredina

Čudo prirode

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ovo drvce proživjelo je sve ono o čemu čitamo u povijesnim knjigama, a kada bi moglo govoriti, sigurno bi imalo puno toga za reći.

Posađeno 1625. godine, ovo bonsai drvce staro je gotovo 400 godina, a preživjelo je čak i bombardiranje Hirošime. Poklonjeno 1976. godine od bonsai majstora Masara Yamakija kao simbol prijateljstva, legendarno drvo bonsaija trenutno se nalazi u Američkom nacionalnom arboretumu u Washingtonu. Ono je jedno od 53 bonsaija koji su tada bili poklonjeni SAD-u, ali samo ono ima ovako zanimljivu priču.
U kolovozu 1945. godine bačena je bomba na Hirošimu usmrtivši 140 000 ljudi, ostavljajući za sobom razarajuće posljedice rata. Samo dva kilometra dalje, Yamaki i njegova obitelj bili su u svom domu, a tik uz njihovu kuću nalazilo se drvo bonsaija. Yamakijeva obitelj srećom je preživjela eksploziju uz samo manje ozljede, a drvce je ostalo neoštećeno.


Priča o njegovom nevjerojatnom opstanku otkrivena je tek 2001. godine kada su Yamakijevi unuci iznenada posjetili zbirku u Washingtonu. Naime, pitali su osoblje da im pokaže drvo koje je poklonio njihov djed i tek su tada otkrili njegovu povijest te da se šest naraštaja obitelji Yamaki brinulo o drvetu u Japanu dok nije stalni dom pronašao u Americi. Zanimljivo je i da je Masara Yamaki jedne godine došao posjetiti svoje drvce, a kada ga je ugledao, zaplakao je. Tadašnjem kustosu bilo je neugodno i pitao je prevoditelja zašto gospodin plaće. Rekao mu je da je sve u redu, da vidi da je drvce tu sretno i zato se rasplakao.
Neprocjenjiv bonsai poseban je zbog činjenica da je poklonjen kao simbol prijateljstva između SAD-a i Japana. Stabla bonsaija općenito simboliziraju ravnotežu, mir i sklad. Ako se pravilno o njemu brine, stablo može živjeti stotinama godina.
“Postoji posebna veza sa živim bićem koje je preživjelo na ovoj zemlji bez obzira na sve”, kaže Kathleen Emerson-Dell, pomoćnica kustosa u muzeju. “U njegovoj prisutnosti pronalazim prisutnost raznih ljudi koji su živjeli jako davno. To vam je kao da doslovno dodirujete povijest.”

Drvce je proživjelo mnoge druge dijelove japanske povijesti uključujući višestruke tsunamije. Smatra se da je to oblik umjetnosti koji se prenosi s generacije na generaciju i da na taj način može i dalje svjedočiti raznim povijesnim događanjima. U azijskoj kulturi umjetnost uzgoja bonsaija datira tisuću godina, a predstavlja kreiranje malih stabala u kontejnerima koji će biti asimetrično oblikovani tako da oponašaju oblik divljeg stabla. Simbol su harmonije i mira, a kada ih imate nekoliko na okupu, to znači da će ravnoteža i mir biti trajni. Umjetnost bonsaija zahtijeva veliku brigu i strpljenje – za koje je ovdje zadužena mala ekipa stalno zaposlenih i 15 volontera. Iako je staro gotovo 400 godina, ne pokazuje znakove odustajanja i zaista nastavlja živjeti zdravo i snažno.

Osim bonsai iz ove priče, stotine stabala preživjelo je eksploziju u Hirošimi, a iako oštećene i slomljenih grana, uspjeli su se oporaviti. Riječ je o stablima koja su se nalazila u radijusu od oko dva kilometra od mjesta eksplozije i koja su kasnije službeno registrirana kao stabla pogođena atomskom bombom. Svaki od njih identificiran je posebnom pločicom na kojoj piše “Hibaku Jumoko”, odnosno “preživjelo drvo”.

PHOTOS BY: U.S. NATIONAL ARBORETUM, Bonsai Empire, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.