Bobi je najstariji pas na svijetu: Ovo je tajna njegove dugovječnosti

GREEN_300_listici_sredina

Ušao u Guinnessovu knjigu rekorda

Boravak u prirodi, hrana koju jedu njegovi vlasnici i dobri geni, tajna su dugovječnosti najstarijeg psa na svijetu. Sa svojih 30 godina i 226 dana ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda.

Spava po cijele dane, jede, grije se ispred kamina, a u proljeće voli lutati farmom. Život je to najstarijeg psa na svijetu, Bobija iz Portugala, koji je nedavno napunio 30 godina. Čistokrvni je alentejski pastirski pas, što je pasmina koja tipično živi od 12 do 14 godina. Međutim, Bobi je u veljači napunio 30 godina i 226 dana i zbog toga je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda.

Bobi s vlasnikom

U više od trideset godina svašta je preživio, čak je za dlaku i izbjegao smrt. Naime,  rođen je s još tri štenca, a obitelj ih je prvotno htjela uspavati “jer su imali previše životinja”. Međutim, Bobi je pobjegao, a pronašao ga je Leonel Costa, koji je tada imao osam godina. Ispričao je za BBC kako je zajedno sa svojom braćom skrivao Bobija od roditelja. Kada su ga ipak otkrili, Leonelovi roditelji prihvatili su Bobija i postao je članom njihove obitelji.

Bobi, 1999. godine
Bezbrižan život 

“Kad bi Bobi govorio samo bi on mogao objasniti njegovu impresivnu dugovječnost”, rekao je Bobijev vlasnik Leonel, ističući pritom da Bobi danas živi bezbrižno. Iako je preživio jednu krizu 2018. godine kada je izgubio svijest zbog problema s disanjem, Leonel kaže da je tajna njegove dugovječnosti mirno okruženje u kojem živi, šetnje u prirodi i boravak vani. Ipak, u tome mu pomažu i geni, budući da mu je majka doživjela 18 godina.

Cijelog njegovog života hranili su ga istom hranom kao i sami sebe. Što je njima na stolu za ručak, to dobije i Bobi. “Između konzerve životinjske hrane i komada mesa, Bobi ne oklijeva i uvijek bira našu hranu”, objasnio je Leonel.

S najboljim prijateljem, 2022. godine

Prethodni nosilac titule bio je australski pas Bluey, koji je uginuo 1939. u dobi od 29 godina i pet mjeseci, a danas Bobi drži titulu najstarijeg živućeg psa, ali i najstarijeg psa ikada.

PHOTOS BY: guinnessworldrecords.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.