bobi najstariji pas na svijetu
bobi najstariji pas na svijetu

Bobi iz Portugala, najstariji pas na svijetu, proslavio je 31. rođendan

GREEN_300_listici_sredina

U psećim godinama ima 217

Bobi nikada nije bio na povodcu ili lancu, već slobodno šetao po dvorištu i šumama oko njegovog doma u selu Conqueiros. Jede ono što jedu i njegovi ljudi.

Pas Bobi iz Portugala, po Guinessu najstariji pas na svijetu, prošlog je tjedna proslavio svoj 31. rođendan. To je njegova starost u ljudskim godinama, dok u psećima on broji čak 217 ljeta.

Na rođendansku proslavu mu je došlo stotinjak ljudi, među kojima su i brojni novinari iz cijeloga svijeta. Bobi je slavio u svojem domu u selu Conqueiros, u kojem živi oduvijek. I njegova pasmina je autohtona s toga područja – on je čistokrvni Rafeiro do Alentejo, portugalski pas čuvar koji je u prošlosti najčešće štitio imanja i ovce.

Živi duplo duže od ostatka pasa

Bobi nije samo trenutno najstariji pas na svijetu, već najstariji pas u povijesti. Prije njega je rekord držao Bluey, pas iz Australije koji je uginuo 1939. godine u dobi od 29 godina i pet mjeseci.

Kako piše Euronews, psi obično žive od deset do 13 godina, dok je za Bobijevu vrstu prosječan životni vijek od 12 do 14 godina. Da je Bobi doista duplo premašio tu brojku potvrdili su njegov veterinar i baza podataka o kućnim ljubimcima koju vode portugalske institucije.

Obitelj koja je vlasnik ovoga psa preziva se Costa, a Bobi je rođen 1992. na njihovom imanju, u prostoriji u dvorištu u kojoj su držali drva.

Izbjegao tužnu sudbinu

Jedan od vlasnika, Leonel Costa, imao je osam godina kada se Bobi rodio. Leonelov otac nije želio zadržati psića, kao ni njegovih troje braće i sestara. Odlučio je da će ih žive zakopati, no nije shvatio da mu je jedan psić uspio izmaknuti. Leonel i njegova braća su je primijetili da je živ jer se Bobijeva majka Gira stalno vraćala u prostoriju za drva. Odlučili su to tajiti od oca jer su bili uvjereni da će se on smilovati štenetu ako ga primijeti tek kad ono malo poraste.

Iako su zbog toga bili u kazni, u svojem su naumu na koncu i uspjeli.

Vlasnik smatra da je njegov ljubimac poživio tako dugo zahvaljujući životu “u mirnom i skladnom okolišu, daleko od gradova”. Svojeg ljubimca cijeli život hrane ostacima vlastitih ručkova i večera, s time da ju najprije natope u vodi kako bi uklonili začine. Bobi pije litru vode na dan. Zanimljivo je da ga nikada nisu šetali na povodcu, kao ni držali na lancu, već je mogao slobodno trčati po farmi i okolnim šumama.

Sada se puno manje kreće. Slabo vidi i većinom je u vrtu, u kojem se druži s mačkama. Majka mu je živjela 18 godina.

PHOTOS BY: Guiness World Records / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.