Bizarni cvjetovi, ukusni plodovi i neobične tajne čudnovate biljke Passiflora

Lijepa i ljekovita

Sigurno smo da ste na ljetovanju diljem obale sigurno nekome ukrali smokvu ili dvije. Nadamo se da se vlasnici nisu ljutili, većini nas to je jedna od čari ljetovanja, a evo još jednog ploda u kojem možete uživati u toplijim mjesecima...

Passiflora caerulea je vrsta pasiflore rasprostranjena diljem Dalmacije, a osim prekrasnih cvjetova, uživati možemo i u njenim jestivim plodovima od kojih se izrađuje i džem. Inače potječe iz Južne Amerike, ali zbog svoje otpornosti raširila se u toplim krajevima diljem svijeta. Dobro podnosi i niske temperature pa je možete uzgajati u kontinentalnoj Hrvatskoj, ali vjerojatno neće preživjeti duge periode vrlo niskih temperatura (ispod -10°C).

Puno se toga može reći o pasiflori (lat. Passiflora, eng. passion flower). Osim što cvjetovi izgledaju potpuno bizarno, evo još nekoliko zabavnih informacija:

  • Postoji oko 550 vrsta pasiflore, a većinom su loze iako neke vrste rastu kao grm ili stablo.
  • Iako postoje mnoge jestive vrste, najpoznatija je vrsta Passiflora edulis od koje dobivamo plod kojeg nazivamo passion fruit ili marakuja.
  • Od cvjetova i listova ljekovite vrste Passiflora incarnata radi se čaj ili pripravak za smirenje i pomoć pri tjeskobi ili nesanici.
  • Cvjetovi pasiflore mogu se koristiti kao izvor beta-Karbolina za izradu halucinogenog napitka prairiehuasca (slično napitku ayahuasca).
  • Cvjetovi pasiflore često traju tek jedan ili dva dana nakon čega se počinju razvijati plodovi ako su cvjetovi bili oprašeni.
  • Zašto naziv Passiflora ili passion flower? Naziv se odnosi na Pasiju tj. Križni put Isusa Krista. Španjolski misionari u 15. i 16. stoljeću koristili su cvijet ove biljke kao analogiju za krunu od trnja, broj apostola, simboliku raspeća te boje raja i čistoće te ostale simbole povezane uz Isusove posljednje dane.
    .

Jeste li i vi na putovanjima sreli pasifloru? Uzgajate na balkonu ili u dvorištu? Objavite fotke na Instagram storyju i označite @dnevnadozabiljaka kako bismo ih podijelili.

PHOTOS BY: Dnevna doza biljaka / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.