pexels-liza-summer-6347546 (2)

PERWOLL DONOSI

Biste li svaki dan slagali odjevnu kombinaciju koristeći samo tri boje? Brojnim ženama ovo je zlatno pravilo

GREEN_300_listici_sredina

Elegancija leži u jednostavnosti

Kada gradite svoju capsule garderobu ili je samo obnavljate, paleta boja pomaže vam uštedjeti vrijeme i novac. Bit ćete puno oprezniji s onim što dodajete u svoj ormar u pogledu boja i stila, a zbog toga nećete biti u iskušenju kupiti toliko puno nove odjeće. Međutim, biste li mogli outfit ograničiti na samo tri boje?

Znate onaj osjećaj kada pogledate svoj ormar pun odjeće i osjećate se kao da nemate što odjenuti? To je zato što većina ljudi kupuje impulzivno i stvari u svim oblicima i bojama ne razmišljajući o tome kako će to stilizirati s onim što već imaju. Možda čak imaju toliko odjeće da se ni ne mogu sjetiti što sve posjeduju. Ako smanjite količinu u svom ormaru tako da u njemu imate samo stvari koje apsolutno volite, puno ste svjesniji onoga što imate i što vam je potrebno, tako da ne morate besciljno kupovati i imati brdo komada koje ne znate s čime nositi.

Pokušajte o svom ormaru razmišljati kao o svom osobnom muzeju u kojem ste vi kustos. Naša odjeća izražava naš stil i osobnost, a vjerujemo da i vi želite pokazati ono u čemu se osjećate i izgledate najbolje. Svatko ima jedinstven ukus, tako da ne postoji unaprijed određena paleta boja za vaš ormar. To će naravno biti vaša odluka i zahtijevati malo razmišljanja i introspekcije s vaše strane.

Poželjno je capsule garderobu graditi s nekoliko osnovnih boja, a zatim dodati nekoliko akcentnih boja. Osnovne boje bit će stvari koje će činiti temeljne dijelove vašeg ormara, stvari koje najčešće nosite. Akcentne boje su tu da začine outfit. Korisno je izgraditi svoj ormar oko hladnih tonova (kao što su plava, siva i crna) ili toplih tonova (kao što su boja karamele, slonovače ili bordo). Ili možete stvoriti minimalnu paletu boja miješajući sve osnove (kao što su crna, bijela, siva, tamnoplava i bjelokost). Također, razmislite o različitim printevima i teksturama koje biste željeli u svom ormaru. Naravno, jednobojne je stvari najlakše uskladiti, ali miješanje printeva i tekstura može učiniti vaš ormar puno zanimljivijim.

Slaganje odjeće po osnovnim i akcentnim bojama i uzorcima osnovno je pravilo za capsule garderobu. Međutim, brojne fashion bloggerice i one koje zagovaraju održivi način života, tvrde da prilikom slaganja odjevne kombinacije koriste samo tri boje. Kažu da im je tako najjednostavnije graditi capsule garderobu, a svaki outfit izgleda elegantno i šik. Temeljna premisa “pravila tri boje” je ne kombinirati više od tri boje u bilo kojem trenutku. Iznimka su crna i bijela, koje tehnički nisu “boje” već tonovi, a mogu se dodati kao četvrta “boja” u vašoj kombinaciji. Držite se istih podtonova i odaberite odjeću hladnih ili toplih tonova. Neke nijanse su neutralnije i mogu funkcionirati s bilo kojim lookom. Nemojte se bojati nositi uzorke jer pomažu jednostavni outfit učiniti malo živahnijim. Bloggerice i svoje modne dodatke često kombiniraju s ostalim bojama outfita jer kažu da je to kohezivan i jednostavan način upotpunjavanja cjelokupnog izgleda, a osim toga sjajno podižu svaku kombinaciju. Naravno, ne morate nositi tri boje ako ne želite. Outfit može biti i jednobojan ili se možda odlučite za dvije nijanse. Izgledat ćete jednako šik.

Budući da ste svoju garderobu suzili na nekoliko ključnih komada koristeći boje koje najviše nosite, češće ćete nositi pojedine komade. Samim time odjeću ćete ponekad morati češće prati, a svi znamo da česta pranja u kombinaciji s neadekvatnim proizvodima za pranje mogu itekako naštetiti izgledu vaše odjeće. Da biste to spriječili, nastojte kupovati odjeću od kvalitetnijih i izdržljivijih komada, pročitajte kakvu njegu zahtijevaju i koristite deterždent koji će poslužiti kao nježna, ali vrlo učinkovita zaštita. Pravilnim održavanjem odjeće možete biti sigurni da boje neće izblijediti niti će se materijal istrošiti, a svoje omiljene komade iz capsule garderobe moći ćete iznova nositi s guštom nositi.

PHOTOS BY: Unsplash; Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.