Biramo Greenlidera koji će osvojiti prvi GREEN PRIX!

GREEN_300_listici_sredina

GREEN.HR

Odličan primjer drugima

Prvi put se u Hrvatskoj dodjeljuju nagrade za najzapaženija postignuća u području zelenih i održivih industrija pod nazivom GREEN PRIX, a veliki interes javnosti izaziva posebna kategorija u kojoj se bira Greenlider godine.

Nagrada GREEN PRIX se dodjeljuju u pet kategorija, a uz Greenlidera koje je nominirao stručni žiri, a izabrat će javnost svojim glasovima, GREEN PRIX će se dodijeliti najboljima u četiri zelene kategorije: proizvod, inovacija, kampanja i utjecaj na zajednicu.
Green.hr kao vodeća platforma za promicanje zelenih trendova i održivog načina života u sklopu prvog Greencajt festivala organizira nagradu kao poticaj za sve koji se u svojem poslovanju vode održivim vrijednostima. Promicanje zelenih ideja kroz razvoj tehnologija, usluga, inovacija i proizvoda ali i kroz edukativni utjecaj na zajednicu od ključne je važnosti za postavljanje novih trendova, načina života, ali i poslovanja.
Na Greencajt festivalu svoje će novitete i inovacije u izložbenom programu predstaviti neki od poznatih startupova, proizvođača ili kompanija, a nagrada daje poseban značaj u promicanju zelenih ideja. Svi koji zadovoljavaju uvjete mogu se prijaviti i kandidirati u određenoj kategoriji, a težak zadatak odabira najboljih imat će stručni žiri kojeg čine etablirana imena iz područja održivosti: Kristina Posilović, savjetnica ministra za održivi razvoj (MINGOR), Lidija Pavić-Rogošić, direktorica ODRAZ-a, prof.dr.sc. Mislav Ante Omazić s Ekonomskog fakulteta, Dijana Varlec (Odjel za energetiku i okoliš, Sektor za industriju i održivi razvoj, HGK) te Vinko Filipić, direktor Greencajt festivala.

Prijave su otvorene, a prijaviti se mogu svi koji zadovoljavaju kriterije dostupne na službenoj stanici Greencajt festivala. No, jedna kategorija privući će posebnu pažnju javnosti, koja će po prvi puta imati priliku odabrati najutjecajniju osobu – Greenlidera. Osoba je to koja educira, potiče i motivira zajednicu oko sebe na usvajanje novih zelenih navika i koja je odličan primjer drugima. U jakoj konkurenciji, žiri je nominirao čak 11 kandidata koji svojim djelovanjem proaktivno promiču zelene vrijednosti i principe. U utrci za Greenlidera 2021. godine su: dr.sc. Julije Domac, stručnjak za energetske teme i savjetnik Predsjednika RH za energiju i klimu; Dunja Mazzocco Drvar, stručnjakinja za klimatske aktivnosti; Marina Matijević, vlasnica profila Ja Bolji Građanin koji se bavi edukacijom o zbrinjavanju otpada; Saša Cvetojević, pionir na polju afirmacije električnih automobila u Hrvatskoj; Anamarija Prgomet, osnivačica Zero Waste Croatia i grupe Sharing is Caring; Ivana Biočina, dizajnerica branda održive mode; Matko Šišak, voditelj Recikliranog imanja i Akademije prirodnog graditeljstva; Martina Tuta, vlasnica OPG-a u Lici koja promovira domaću proizvodnju te turističke prirodne ljepote Like; Nikola Borić, osnivač Šumske farme; Dan Špicer, glavni koordinator kampanje Boranka i poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske te Marko Capek, pokretač stranice Održivi život. Glasovanje na online platformi za Greenlidera bit će otvoreno do 26. rujna, a najbolji će biti proglašen na dodjeli nagrade GREEN PRIX na Greencajt festivalu.

Sama statua nagrade dizajnersko je djelo STUDIA 3DIVINE, čiji su osnivači Branka Radonić i Vjeran Čengić, nagrađivani akademski likovni umjetnici. “Statua nagrade predstavlja pravu inovaciju vođenu idejom kako ponovno upotrijebiti, prenamijeniti i reciklirati odbačene koristeći kreativnost kao stvaralački moment. Sama izrada bila je izazov jer reciklirana plastika nije uobičajeni materijal. Proces izrade je uključivao višestruko otapanje, preklapanje i prešanje. Reciklaža starih plastičnih bočica, čepova, igračaka i raznih odbačenih predmeta odličan je način da sam materijal postane podsjetnik na rastući problem korištenja plastike u svijetu”, poručili su autori nagrade Branka Radonić i Vjeran Čengić.

Dodjela nagrade GREEN PRIX dio je programa Greencajt festivala koji se održava prvi put od 01. do 03. listopada u zelenoj oazi Rougemarin Parka pod sloganom “Okreni novi list”. Prvi put publici će se predstaviti najnoviji  zeleni trendovi,  brojne edukativne radionice koje će se baviti temama pravilnog razvrstavanja otpada, izrade samostalnih eko sustava, konceptom prenamjene predmeta koji nas okružuju, te niz zabavnih i umjetničkih sadržaja koji će razveseliti posjetitelje. Na festivalskom food marketu posjetitelji će moći kupiti proizvode lokalnih proizvođača, a u food zoni moći će se uživati u vegetarijanskom meniju koji je za ovu priliku osmislio poznati chef Marin Medak.

Sve informacije o programu Greencajt festivala, kandidatima za nagradu Greenlider te prijavama za ostale kategorije nagrade GREEN PRIX, dostupne su na službenim kanalima Greencajt festivala: Greencajt.hr, Green.hr Facebook, Green.hr Instagram

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.