pexels-pixabay-260259

Bira se europska zelena prijestolnica

GREEN_300_listici_sredina

Gradovi u borbi za prestižnu titulu

Svake godine dodjeluju se nagrade za zelene gradove. Otkrivamo kako osvojiti ovu prestižnu titulu i zašto svi žele posjetiti Europske zelene prijestolnice.

Sve je veći broj gradova koji se mogu pohvaliti titulom zelenog grada. Održivost kao princip razvoja, obnovljivi izvori energije, poticanje svih sugrađana na usvajanje novih zelenih navika kroz razvoj zelenih pješačkih zona, razvoj urbanih vrtova i uvođenje brojnih drugih sadržaja koji povećavaju kvalitetu života u gradovima sve više postaju strateški ciljevi razvijenih sredina. Osim što utječu na kvalitetu života u svojim sredinama, na ovaj način zeleni gradovi potiču sve stanovnike da u svojim domovima uvedu pravila održivog i odgovornog ponašanja koji vodi računa o utjecaju na okoliš.

Lisabon – zelena prijestolnica

I dok Lisabon s ponosom nosi titulu Europske zelene prijestolnice za 2020. godinu, Europska komisija otvorila je natječaj za izbor Europske zelene prijestolnice za 2023. godinu. U konkurenciji su svi gradovi s više od 100 000 stanovnika, a ocjenjuje se njihova predanost okolišnoj, društvenoj i ekonomskoj održivosti. Pobjednik će uz prestižnu titulu dobiti 600 000 eura nagrade. No, već same koristi od titule nisu male. Raste fokus na ekološke projekte, jača turizam i priljev stranih investicija što sve zajedno utječe na jačanje lokalne ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta.

Europski zeleni list

Pobjednički gradovi, kao i gradovi koji uđu u uži izbor imaju i pristup Europskoj mreži zelenog kapitala, koja im pruža podršku i platformu za razmjenu znanja i dobre prakse. Uz sve navedeno, prijašnji podnositelji zahtjeva smatraju da se  proces prijave pokazao korisnim u procjeni njihovog napretka i planova te uspoređivanjem s ostalim sudionicima. Istovremeno se manji gradovi koji imaju između 20 000 i 99 999 stanovnika natječu za nagradu Europski zeleni list 2022. Prijave su otvorene do 28. listopada ove godine, a brojne metropole i gradovi natječu se za ovaj prestižni zeleni status.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.