Biogoriva izrađena od algi? Rješenje za zeleniju budućnost

GREEN_300_listici_sredina

Promjene u energetici za budućnost Zemlje

Desetljećima su znanstvenici i inžinjeri razvijali rješenja za zelenu održivost, a rješenje je stiglo u obliku biogoriva. Kukuruz, pšenica, soja, šećerna trska... samo su neka od rješenja koja i dalje nisu bila dovoljno zelena. A onda su se počele proučavati alge. Biogorivo izrađeno od algi je gorivo budućnosti, predviđa se!

Problemi fosilnih goriva koja bespovratno zagađuju okoliš i čije nuspojave su dugoročno štetne za život budućih naraštaja su napokon prestali biti “vrući krumpir” i postali tema proučavanja stručnjaka, znanstvenika i eko entuzijasta. Kroz godine proučavanja biogoriva su se pokazala kao rješenje. Osim što izgaraju čišće nego fosilna, biogoriva ispuštaju manje štetnih plinova u atmosferu. Biogoriva su se pokazala kao vrlo popularno gorivo koje bi moglo pomoći pri sprečavaju klimatske krize. Ona su održiva i efikasnija od konvencionalnih etanolskih biogoriva i biodizela, derivata kukuruza, šećerne trske i sličnih supstanata.

Alternativa je stigla u obliku alginih biogoriva. Za proizvodnju ove vrste goriva eksploatacija zemlje nije potrebna, a dovoljni su sunce i voda kako bi se proizveo ovaj oblik goriva. Da bi se stvorilo biogorivo od algi, prvi korak je uzgojiti agrikulturu. Koriste se alge poput, a najčešća vrsta je Scenedesmus spp, vrsta slatkovodne zelene alge koja može proizvesti visoku koncentraciju lipida i ugljikohidrata – spojeve koji se mogu pretvoriti u biodizel – sa sposobnošću brzog rasta u optimalnim uvjeti.

Fotobioreaktor je isplativ način uzgoja algi, a to je zatvoreni sustav s velikom površinom koji olakšava fotosintezu. Voda koja se koristi u bioreaktoru reciklira se i proizvođač je u mogućnosti pažljivo kontrolirati intenzitet svjetlosti, razine hranjivih tvari, temperaturu i ugljični dioksid unutar reaktora. Najveća prednost korištenja reaktora je što štedi ogromnu količinu prostora, za razliku od tradicionalne plantaže biogoriva korištenih za palmino ulje, pšenicu i soju, a što uzrokuje raseljavanje malih poljoprivrednika i povećanje cijena hrane.

Ulje algi se potom ekstrahira i prolazi proces transesterifikacije kako bi se pretvorilo u biogorivo. Najveći izazov pri proizvodnji biogoriva algi je ekstrahirati ulje koje je velike čistoće. Prema istraživanjima, upotreba kritičnih plinova poput CO2 koja se zagrijavaju do stanja u kojem se počinju ponašati poput tekućina, mogu izvući 100% čisto ulje jer se ponašaju kao otapalo za ekstrakciju ulja. Ostaci algi mogu se koristiti kao hrana za životinje jer sadrže visoke koncentrate nutrijenata i karbohidrata. Naravno, ovaj proces je još uvijek jako skup. Dugoročno gledajući, biogoriva proizvedena od algi mogla bi biti rješenje za prehrambenu industriju, no pomoć vlada je inicijalno potrebna, zbog skupoće proizvodnje i deficita obradivih površina.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.