ezgif-5-96d4a74ac3

Biljni proteini: Tofu od crvene leće sa samo tri sastojka

GREEN_300_listici_sredina

Jednostavno, brzo i zdravo!

Tofu je prerađena biljna hrana, no to ne znači da je nezdrava. Tofu postoji stotinama godina zahvaljujući domišljatosti (ili slučajnosti) drevnih azijskih kultura.

Tofu je rasprostranjen diljem svijeta, a najčešće ga konzumiraju vegetarijanci i vegani. S obzirom na to da tofu nije naše tradicionalno jelo, možda ne znate što je zapravo tofu i koliko ga je uopće zahtjevno napraviti kod kuće.

Prema zapisima koji datiraju iz 950. godine nove ere, Kina je zaslužna za postojanje tofua gdje ga izrađuju od soje. Tofu je othranio brojne generacije, međutim, mnogi ju izbjegavaju. Naime, zbog velike potražnje za sojom brojni uzgajivači tretiraju biljke kemikalijama kako bi dobili bogatiji i veći urod, a time ona može biti štetna za zdravlje, pogotovo ako se konzumira u velikim količinama. Srećom, tofu se može izraditi i korištenjem drugih namirnica, a za vas smo izdvojili jedan fenomenalan i jednostavan recept!

Tofu vrlo lako možete izraditi od raznih grahorica kao što je slanutak ili leća. Za izradu ovog tofua odabrali smo crvenu leću. Leća je bez glutena, veganska je i ima visok udio proteina, a tofu od crvene leće je tako jednostavno napraviti. Za izradu su vam potrebna samo tri sastojka: leća, sol i voda.

Proces izrade:

Za početak isperite leću kako bi uklonili prljavštinu. Zatim leću namočite u kipuću vodu i ostavite da odstoji 15 do 20 minuta dok se voda ne ohladi. Nakon toga, leću i vodu prebacite u blender i miksajte sve dok smjesa ne postane potpuno glatka, zaustavljajući se nekoliko puta kako biste sastrugali stranice posude blendera.

Ulijte smjesu od leće u lonac srednje veličine i dodajte sol po želji. Lonac stavite na laganu vatru i miješajte 6 do 8 minuta dok smjesa ne postane jako gusta.

Dobivenu gustu smjesu prelijte u staklenu ili keramičku posudu i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi kako bi se smjesa ohladila prije nego što ju prebacite u hladnjak.

Dobiveni tofu ostavite sat vremena u hladnjaku dok se ne stegne, a za čvršći tofu, smjesu ostavite u hladnjaku preko noći ili najmanje 8 sati. Takav tofu može stajati u hladnjaku do 5 dana.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.