jessica-arends-yzPWspWSDm0-unsplash

Biljke koje ove godine morate imati u svom domu

GREEN_300_listici_sredina

Kruna svakog uređenja

Da biste se osjećali bolje u svom domu, možda ne treba posezati za novim komadima namještaja, možda je dovoljno samo pronaći biljke koje vam odgovaraju...

Biljke nikada ne izlaze iz mode. I dok u svom domu možete mijenjati namještaj, boje i sagove, biljke će uvijek biti tu kako bi prostoru dale živosti, a nama kisik. Poznato je i kako biljke u prostoru u kojem živimo snižavaju razinu stresa te utječu na raspoloženje svih nas, stoga ne čudi činjenica kako je u pandemiji i tijekom sve češćeg rada od kuće potražnja za raznim biljkama porasla. Ako uskoro planirate u svoj dom unijeti malo zelenila, za početak istražite što najviše odgovara tipu prostora u kojem živite, načine održavanje određene biljke, a onda sebi priuštite neku od od biljaka s popisa koje će u ovoj godini biti pravi hit.

Vražji brljšan

Scindapsus pictus je biljka tipa vinove loze koja nudi privlačan i šarolik izgled. Tamni listovi prirodno su ukrašeni srebrnim oznakama. Dobro uspijeva na umjerenim temperaturama uz filtriranu sunčevu svjetlost i kontrolirano zalijevanje.

Ficus umbellata

Kao član obitelji fikusa, veliki listovi u obliku srca mogli bi vam privući pažnju. Ova biljka ističe se u prostoru s prirodnom rasvjetom koja nije previše nadmoćna. Ovom fikusu ponekad može prifaliti vode, no pripazite da to nije konstanta.

Paprati

Postoji mnogo vrsta paprati, a mnoge su izvrstan izbor za slabo osvijetljena područja doma. Zalijevajte paprati na tjednoj bazi, ali smanjite tijekom hladnijih mjeseci.

Bonsai drvce

Budite oprezni sa sortom koju odaberete, budući da je mnogima potrebna visoka vanjska vlažnost da bi uspjeli. Isprobajte Patuljasti žad, Fukien čaj (Carmona), havajski kišobran (Schefflera), slatku šljivu (Sageretia) i možda najtradicionalniji i najjednostavniji za njegu Ficus Bonsai.

Filodendron

Sorte filodendrona su jednostavne za njegu i zahvalne su za svaki dom. Boja lišća kreće se kroz nijanse zelene, a ponekad se čini i narančasta, nudeći kontrast drugim biljkama u domu.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.