wassim-chouak-kJCAKWTH6u4-unsplash

Benzinske stanice “presušile” na jugu Amerike zbog cyber napada

GREEN_300_listici_sredina

M.B.

Kriza distribucije

U nekim dijelovima SAD-a, dok su se ljudi uspaničili zbog cyber napada na jedan od najvećih cjevovoda u zemlji, plin je postao novi toaletni papir.

Nakon što se ovaj tjedan privremeno zaustavio rad cjevovoda Colonial Pipeline, Amerikanci su počeli panično kupovati benzin, potaknut strahovima na društvenim mrežama da će resursi nestati. Do četvrtka oko 70 posto benzinskih crpki u Sjevernoj Karolini nije imalo opskrbe, kao ni oko polovine stanica u Južnoj Karolini i Georgiji. Kao što je bilo za očekivati, nastali su ogromni redovi ispred benzinskih crpki, a zavladao je kaos.

Američka tajnica energetike Jennifer Granholm rekla je da će trebati nekoliko dana kako bi se umanjila “gužva” na jugoistoku te da su joj dužnosnici naftovoda rekli da bi odluku o “potpunom ponovnom pokretanju” mogli donijeti u srijedu navečer. Cjevovod je zatim ponovno počeo s radom, a Uprava je izdala desetke propisa o zaštiti okoliša i rada, uključujući pravila koja zahtijevaju da se čišći benzin prodaje u urbanim područjima.

Ranjivost cjevovoda na cyber napade nije nova niti neočekivana – povjerenici FERK-a napisali su članak u 2018. godini o u osnovi upravo ovom scenariju. Iako ovaj napad na naftovod nije doveo do smrtonosnih ishoda, kvarovi na sustavu prirodnog plina koji su veći dio Teksasa bacili u mrak i uzrokovali poremećaje na Velikim ravnicama u veljači i trenutna kriza ilustriraju kaos koji može nastati neuspjesima u infrastrukturama vezanim za fosilna goriva. Ipak, čak i usred krize, Colonial Pipeline nije ni obavijestio odjel za cyber-sigurnost Odjela za nacionalnu sigurnost nakon napada, a od utorka još uvijek nije podijelio važne tehničke informacije s agencijom, izvijestio je Politico Pro. Unatoč prekidu rada i panici, Američki naftni institut rekao je novinarima u utorak da su novi mandati za kibernetsku sigurnost, koje su predložili republikanski zakonodavci i savezni energetski regulatori, preuranjeni.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.