hybrid-storytellers-sshc25XsoRQ-unsplash

Ben & Jerry’s od sada hrani krave morskim algama kako bi smanjili emisiju metana

GREEN_300_listici_sredina

Jedu li krave morske alge?

Na farmama mlijeka Ben & Jerry's krave jedu morske alge. U svibnju je popularni proizvođač sladoleda najavio da će stoku na svojim farmama staviti na posebnu prehranu kako bi smanjili emisiju metana.

Nije tajna da stočarstvo i mliječna industrija uvelike doprinose globalnoj emisiji stakleničkih plinova. Globalno je sektor stočarstva odgovoran je za 14,5% svih emisija stakleničkih plinova i 40% svih emisija metana (stakleničkog plina koji je 80 puta jači od ugljičnog dioksida).

Ben and Jerry’s se oslanja na mliječne proizvode za izradu svojih poznatih sladoleda, ali priznaje da njihova potrošnja mlijeka negativno utječe na okoliš. Gotovo 50% ugljika koju tvrtka emitira dolazi s farma na kojima uzgajaju krave. Zbog toga su pokrenuli projekt koji su nazvali Mootopia čiji je cilj smanjenje emisije stakleničkih plinova. Osim što će proizvoditi vlastitu električnu energiju odi stajskog gnoja, svoje će krave hraniti usjevima koji sadrže manje sintetike i sadrže morske alge koje smanjuju emisiju metana.

“Naši se proizvodi uglavnom sastoje od vrhnja i mlijeka, pa ne čudi što smo ponosni na suradnju s 400 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja su dio našeg programa European Caring Dairy”, govore.

Zbog svoje probave krave svaki sat proizvedu 50 litara metana, od čega se većina oslobađa podrigivanjem. Kako bi smanjili proizvodnju metana, Ben & Jerry’s surađuje s tvrtkom pod nazivom Blue Ocean Barns koja proizvodi hranu od dehidriranih crvenih morskih algi uzgojenih u spremnicima u San Diegu i Havajima. Studije pokazuju da dodavanje samo 85 grama morske trave u hranu koju jedu krave može smanjiti emisiju metana za 82%.

Krave također gube energiju kada podrignu, oko 12%, pa farmeri vjeruju da će zbog toga trebati manje hrane za njihovu prehranu. Ben & Jerry’s isprobava Brominatu, koju je kalifornijsko Ministarstvo za hranu i poljoprivredu odobrilo za prodaju, na mliječnoj farmi u Vermontu koja proizvodi mlijeko za njihove potrebe.

Projekt Mootopia počet će se provoditi na 15 farmi u SAD-u i Nizozemskoj koje proizvode mlijeko za Ben & Jerry’s. Tvrtka se nada da će do 2024. ovih 15 farmi emitirati samo polovicu industrijskog prosjeka stakleničkih plinova mliječnih farmi.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.