Air Belgium Airbus A340 Flugzeug Flughafen Stuttgart Stuttgart, Deutschland - 21. Mai 2018: Ein Airbus A340-300 der Air Belgium mit dem Kennzeichen OO-ABB landet auf dem Flughafen Stuttgart (STR) in Deutschland. *** Air Belgium Airbus A340 Aircraft Stuttgart Airport Stuttgart Germany 21 May 2018 An Airbus A340 300 of Air Belgium with the registration number OO ABB lands at the airport Stuttgart STR in Germany

Belgija uvodi posebne poreze na privatne avione i kratke letove

GREEN_300_listici_sredina

Smanjenje onečišćenja zraka

Nove mjere koje Belgija uvodi od 1. travnja 2023. godine odnosit će se, po prvi put, i na privatne zrakoplove. Za sve relacije manje od 500 kilometara avionske kompanije plaćat će veći porez.

Nakon Francuske i Belgija se odlučila na mjere usmjerene prema smanjenju kratkih letova u svrhu zaštite okoliša. Kako javlja Reuters, belgijska vlada odlučila je uvesti nove poreze na privatne zrakoplove, one koji proizvode veću razinu buke, ali i na one koji lete kratkim relacijama. Trenutno svi zrakoplovi koji slete u zračnu luku u Bruxellesu moraju platiti porez koji se određuje prema razini buke koja se stvara pri polijetanju i slijetanju. Do sada su mali zrakoplovi poput privatnih bili izuzeti.

Podsjetimo, Francuska je ukinula domaće letove na kratkim relacijama. Početkom prosinca dobili su zeleno svjetlo od Europske komisije, koja je odobrila potez da se zabrane letovi između gradova koji su povezani putovanjem vlakom kraćim od dva i pol sata.

Avion

Novim mjerama koje stupaju na snagu 1. travnja 2023. godine, u Belgiji porez neće ovisiti samo o buci koju stvaraju zrakoplovi, nego i o razinama onečišćenja zraka te emisija stakleničkih plinova, ali i odredištu kamo putuju. Za sve relacije manje od 500 kilometara avionske kompanije plaćat će veći porez.

Prema studiji Europskog udruženja poslovnog zrakoplovstva, poslovno zrakoplovstvo predstavlja 12 posto ukupnog zračnog prometa u Belgiji. Iako na razini EU-a još nema propisa za oporezivanje korporativnih zrakoplova na razini cijele Unije zbog emisija stakleničkih plinova, Francuska je tu ideju forsirala od ljeta.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.