coen-van-de-broek-hdyYvZ3Hj7w-unsplash

Beč neprestano ulaže u širenje biciklističke infrastrukture

GREEN_300_listici_sredina

Rekreacija i alternativni način prijevoza

Kako bi potaknuo građane na rekreaciju, ali i na izbor alternativnog načina prijevoza, Grad Beč neprestano ulaže u razvoj biciklističke mreže. U 2021. godini ona je proširena za 23 kilometra, a i u narednim godinama planira se širenje postojećih staza koje bi povezivale gradske četvrti kao i izgradnja novih.

Tijekom 2021. u Beču su otvorene 44 jednosmjerne biciklističke staze i izgrađena su 32 nova biciklistička prijelaza, a biciklistička mreža proširena je za 23 kilometra, što je u skladu s ciljevima Grada Beča da što više građana svih dobnih skupina potakne na korištenje ovog klimatski prihvatljivog prijevoznog sredstva. Osim u poboljšanje biciklističke infrastrukture Beč ulaže i u razvoj stjecanja vještina u biciklističkom prometu kod djece. Tako je ove godine čak 4.600 osnovnoškolaca pohađalo besplatne tečajeve vožnje biciklom, a u bečkoj četvrti Seestadt Aspern otvoren je novi biciklistički poligon. Površina od gotovo 900 metara kvadratnih s brežuljcima, polugama za njihanje, krivudavim stazama i tramvajskim stazama nudi malima i velikima priliku da usavrše svoju ravnotežu, spretnost i okretnost.

Beč je gotovo u svim četvrtima i okruzima uložio u izgradnju biciklističkih staza. Osim u širem centru biciklisti će se moći sigurnije kretati i jednostavnije doći do dijelova na periferiji grada. U 2022. planirano je veliko širenje biciklističke infrastrukture u 22. gradskom okrugu Donaustadt, a u okviru projekta „Ekološki prihvatljive ulice Pötzleinsdorf“ u 18. okrugu izgradit će se novih 900 metara staze.

Biciklistička mreža Beča duga je 1.654 kilometra. Također, Bečanima je na raspolaganju 50.700 javnih parkirališta za bicikle. Sve to doprinosi činjenici da je u austrijskoj prijestolnici u lipnju 2021. zabilježen rekordan broj biciklista, ukupno 1,37 milijuna Bečana provozalo se ulicama glavnog austrijskog grada. Prema predviđanjima, do 2025. godine čak 80 posto stanovnika austrijske prijestolnice koristit će javni prijevoz i bicikl ili će svakodnevne rute prelaziti pješice.

PHOTOS BY: Eurocomm PR, Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.