Bambus više nije materijal budućnosti - neka postane dio vaše svakodnevnice

Bambus više nije materijal budućnosti – neka postane dio vaše svakodnevnice

GREEN_300_listici_sredina

Raste za jedan milimetar svakih 90 sekundi što ga čini jednim od najbrže rastućih biljnih materijala.

Upotreba bambusa u građevini, automobilskoj industriji i drugim potencijalnim poljima može eliminirati potrebu za materijalima poput čelika, plastike ili ugljičnih vlakana. To će zauzvrat drastično smanjiti emisije stakleničkih plinova.

2010-ih drvo bambusa često se nazivalo “supermaterijalom” iz budućnosti. Rijetki su ga koristili u različitim industrijama od tekstila do graditeljstva. Tada je ova biljka plijenila pozornost zbog velikog potencijala apsorbiranja ugljikova dioksida, najvećeg stakleničkog plina pa su znanstveni krugovi smatrali da će priliku za zaradu na bambusu moći ostvariti stanovnici nekih od najsiromašnijih zemalja svijeta u kojima bambus uspijeva.

Deset godina kasnije, budućnost je postala sadašnjost, a bambus jedan od najšire korištenih i najprilagodljivijih prirodnih materijala na planetu, koji se koristi za prehranu, medicinsko i kuhinjsko posuđe, glazbene instrumente, odjeću i namještaj.

Za uzgoj bambusa nisu potrebni ni pesticidi ni gnojidba. Raste brže nego mnoga druga stabla i nije ga potrebno ponovno saditi, nego se sam dalje zametne, a strukturiran je na izrazito pametan način. Raste za jedan milimetar svakih 90 sekundi što ga čini jednim od najbrže rastućih biljnih materijala. I upravo u tome leži tajna ovog materijala koji malo pomalo postaje zamjena za jako puno stvari koje koristimo svakodnevno.

Parketi od bambusa izbor su ekološki osviještenih osoba. Bambus je antialergijski, ekološki proizvod, a ujedno je i izdržljiviji od većine drvenih podova. Postaje sve popularniji među arhitektima, dizajnerima interijera kao i vlasnika stanova odnosno kuća. Pod je jedini dio vašeg doma s kojim dolazite u kontakt gotovo svakog trenutka svakog dana. Iako je izgled važan, osjet dodira i izdržljivost od presudne su važnosti. Parketi od bambusa imaju poseban prirodni sjaj koji običan parket ne može dočarati, a činjenica da korištenje bambusa umjesto standardnih parketa pomaže očuvanju šuma, natjerat će vas da se osjećate dobro.

Koliko ste puta, pak, osjećali loše, jer bi na putu do posla uzeli coffee to go i nakon uživanja u kavi bacili jednokratnu šalicu? Korištenjem biorazgradivih šalica od bambusa smanjujemo otpad i činimo dobro sebi i prirodi! Osim što se u proizvodnji bambusa ne zahtijeva upotreba pesticida pa je tako 100% prirodan i biorazgradiv materijal, šalice od ove superbiljke mogu se koristiti višekratno što je u današnje vrijeme, zatrpano otpadom, izrazito bitno.

Osim šalica, biorazgradive i ekološki prihvatljive četkice za zube također su trend zadnjih par godina. Plastična ili bambus četkica – u korištenju je nezamjetna promjena. Kada je u pitanju okoliš i naše zdravlje, tu je razlika ogromna. Svake godine bilijuni iskorištenih četkica za zube završe u svjetskim oceanima i na odlagalištima otpada, a BPA kojeg ima u plastici nije dobar ni za  naš organizam.

Sve više istraživanja i dokaza da je bambus materijal koji nam uvelike može pomoći u borbi s klimatskim promjenama i zagađenjem okoliša osvijestila su potrošače da uistinu postoji sjajna alternativa plastici ili čeliku. Ekološki osviještene osobe dobro su upoznate i s četkama za kosu od bambusa i kuhinjskim pomagalima poput cjedila za čaj ili četki za pranje posuđa.

Osim toga, poznat i kao sjajan materijal za namještaj, bambus se sve više počinje dokazivati i u građevini.

Istraživanje koje su proveli istraživači sa Sveučilišta Cambridge u Velikoj Britaniji i Sveučilišta za prirodne resurse i primijenjene bioznanosti u Beču objavljeno u časopisu Scientific Reports, u kojem je proučavana struktura i način prijenosa topline kroz bambus, tj. toplinska provodnost bambusa, dovelo je do zaključka kako bi povećana upotreba bambusa u građevinskom sektoru odigrala veliku ulogu u borbi protiv klimatskih promjena.

Procjenjuje se da je građevinski sektor u Velikoj Britaniji zaslužan za 30 % do 40 % emisija ugljikovog dioksida u državi. Razlog tomu ujedno je i proizvodnja energetski zahtjevnih materijala poput cementa i čelika, kao i količina energije potrebna za grijanje i hlađenje zgrada.

Upotreba bambusa u građevini, automobilskoj industriji i drugim potencijalnim poljima može eliminirati potrebu za materijalima poput čelika, plastike, ugljičnih vlakana itd. To će zauzvrat drastično smanjiti emisije stakleničkih plinova. Niska cijena bambusa smanjuje ukupne troškove izgradnje i čini je dostupnom svima. Još jedan značajan čimbenik uzgoja bambusa je da se nijedan dio biljke ne baca. Kada se ove činjenice uzmu u obzir, dobra je ideja promovirati rast i korištenje bambusa kako bismo smanjili troškove života i stvorili bolje okruženje za buduće generacije.

Krenuti od vlastite garderobe ili nekih kućanskih potrepština te pri odabiru istih znati što je dobro i za vas i za okoliš i za društvo, mali je korak za vas, a velik za prirodu. Potaknite svoju okolinu, dajte do znanja i trgovcima što tražite, a bambusu otvorite vrata svog doma.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.