anna-hunko-sKVtstgdZiU-unsplash

Austrija uvela Klima karte: 3 eura dnevno za korištenje javnog prijevoza u cijeloj zemlji

GREEN_300_listici_sredina

Uključeni i izleti u Alpe

Ako ne računamo električne automobile i bicikle, javni prijevoz smatra se ekološki najprihvatljivijim u gradovima. Kako bi potakli svoje građanje na što češću upotrebu istog, Austrija je uvela Klima karte, odnosno karte kojima stanovnici mogu putovati državom kombinirajući prijevozna sredstva kao što je vlak, tramvaj i autobus.

Sve više vlasti u brojnim zemljama diljem svijeta potiču svoje građane na korištenje javnog prijevoza ili vožnju bicikala ne bi li time smanjili udio motornih vozila na prometnicama, a time i emisije štetnog CO2. Razne se inicijative pokreću u tom smjeru, a jedna je i ona u Austriji gdje su tamošnje vlasti uvele pogodnije vožnje javnim prijevozom nazvane Klima karta. To je zapravo karta kojom stanovnici Austrije mogu putovati svakodnevno kombinirajući razne oblike javnog prijevoza kao što je vlak, tramvaj ili autobus, a njihova dnevna cijena iznosi tri eura, odnosno 1,095 eura godišnje u punom iznosu, međutim s raznim popustima ona iznosi i do 200 eura manje.

Klima karta odnosi se na sve redovite prijevozne usluge u državi bilo javne ili privatne što je iznimna stvar, s obzirom na to da Austrija ima 40 različitih prijevoznika. “Klimaticket Ö je više od karte za sav javni prijevoz. To je ujedno i karta s kojom želimo zajedno postići pariške klimatske ciljeve. Javni prijevoz je klimatski prihvatljiva alternativa motoriziranom individualnom prijevozu”, tvrde iz Austrije, a procedura je vrlo jednostavna – što se više voziš na klima karticu, time činiš više dobra za okoliš.

Ova iznimna ponuda za javni prijevoz trebala bi potaknuti Austrijance na sve veću upotrebu alternativnih prijevoznih sredstava od posla do kuće, ali i ne samo to, već ovu kartu mogu koristiti u cijeloj zemlji pa bi i vikend izleti mogli biti od sada nešto drugačiji u Austriji. Odlazak u Alpe ili na romantičan odmor u Salzburg ovog će puta obitelji moći upravo javnim prijevozom, a na njima je da biraju vlak, tramvaj ili autobus. Ovakav vid vožnje planira se uvesti i u Njemačkoj i Nizozemskoj, a nadajmo se i u što više zemalja u Europi.

PHOTOS BY: Unsplash, www.klimaticket.at / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.