Audi Skysphere je brzi električni automobil za one koji ne žele voziti

GREEN_300_listici_sredina

Budućnost automobila

Njemački proizvođač automobila predstavio je futuristički koncept električnog vozila na Tjednu automobila u Motereyu, a riječ je o dva automobila u jednom.

Audijev konceptni automobil je zapravo dva automobila u jednom: grad tourer i sportski roadster. Kabriolet s dva sjedala pretvara se u veliko putničko vozilo i potpuno je autonoman, barem u teoriji. Unutrašnjost automobila izgleda nešto poput luksuznog dnevnog boravka. “Ideja je bila ponuditi doživljaj glamuroznog putovanja našim kupcima”, objasnio je Gael Buzyn, direktor dizajna. No Audi je također želio omogućiti vozaču da se poveže s automobilom na “visceralni način”. “Dakle, automobil se transformira za sportski tip vožnje”, nastavio je Buzyn. “Geometrija automobila se mijenja. Međuosovinsko rastojanje smanjuje se za 250 milimetara. To daje automobilu veću agilnost, više kontrole i sportskiju, posvećenu dinamiku vožnje”.

Prilagodljivi međuosovinski razmak automobila nije jedina zanimljiva značajka roadstera. Njegov digitalni kokpit sadrži upravljač i pedale koje se uvlače za samovozeću vožnju. “To je ono što nazivamo progresivnim luksuzom”, rekao je Henrik Wenders, šef Audija. “Ovo nije automobil, već uređaj za potpuno drugačije iskustvo. Ovo je koncept koji prikazuje kako kombiniramo iskustvo vožnje u ovakvom automobilu s impresivnim digitalnim iskustvom”.

Kabriolet je inspiriran Audijevim Horch 853 modelom iz 1931. godine, a predstavlja najnoviji pothvat u proizvodnji električnih automobila. Svoj e-tron GT predstavio je na sajmu automobila u Los Angelesu 2018. godine.
Luksuzni kupe s četiri vrata, koji će biti dostupan u prosincu, može se pohvaliti potpuno veganskim interijerom, izrađenim od recikliranih tkanina. Podna prostirka automobila napravljena je od recikliranih ribarskih mreža.


Proizvođač automobila planira se u potpunosti okrenuti potpuno električnim vozilima, prodavajući samo električne modele počevši od 2026. godine. Postupno će ukinuti proizvodnju svih automobila na dizelski i plinski pogon do 2033. “Audi je spreman napraviti svoj odlučan i snažan potez u električno doba”, rekao je u lipnju izvršni direktor Markus Duesmann.
U ožujku je Porsche iznio svoj plan za postizanje ugljične neutralnosti do 2030. godine, a najviše će se posvetiti električnim automobilima. Istog mjeseca, Volvo je otkrio da će isključivo prodavati električne automobile do 2030. U travnju je Honda objavila svoj plan postizanja stopostotne prodaje električnih automobila 2040. godine.

PHOTOS BY: Audi / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.