Arhitekti iz Hong Konga pretvaraju plastični otpad u javne klupe u borbi protiv onečišćenja

Umjesto u oceanu, dio interijera

Stara plastika puni rijeku Shing Mun u Hong Kongu, ali uskoro će se ova stara plastika pretvoriti u nove klupe koje izgledaju elegantno i moderno. Klupe su dio dizajna koji je stvorio dizajn studio HIR za gradsku vijećnicu okruga Sha Tin, a u njihovom stvaranju sudjelovala je i lokalna zajednica.

U sklopu zadatka redizajniranja interijera gradske vijećnice, HIR studio je ponovnim korištenjem stare plastike kreirao javne klupe. To je inovativan postupak recikliranja koji rezultira klupama koje izgledaju šik, elegantno i potpuno moderno.

Visoko zagađena plastičnim otpadom, rijeka Shing Mun predstavlja ogroman problem koji se treba riješiti. Plastični otpad godinama muči to područje. Naime, 2018. godine 40.000 predmeta od plastike našlo se u oceanu nakon što je isplivalo rijekom Shing Mun. HIR je reciklirao plastiku iz rijeke, preuredio je i pretvorio u nevjerojatno mjesto za sjedenje za gradsku vijećnicu.

Rijeka je nadahnula svaki aspekt dizajna. Napravljene da dočaraju povezanost grada s obližnjom rijekom, klupe predstavljaju odnos s prirodom. U fluidnom dizajnu gotovo možete vidjeti zakrivljene riječne linije.

Stvarajući klupe, HIR je dva mjeseca skupljao plastiku iz rijeke, a u projektu su sudjelovali i stanovnici, organizirajući plastični otpad u sedam različitih kategorija. Sva prikupljena plastika je očišćena, obrađena i pretvorena u pelete. Potom je plastika odnesena u lokalnu tvornicu namještaja gdje su peleti oblikovani u velikoj pećnici.

Dva čelična kalupa stvorila su 500 komada plastičnih modula. Ti su dijelovi bili učvršćeni čeličnim šipkama koje su ušle u 12 klupa. Svaka se klupa malo razlikuje, ali sve slijede isti stil.

Projekt je dokaz onog što recikliranje može učiniti. Svaka klupa sastoji se od komada plastike koji bi inače završili plutajući u oceanu, zagađujući vodu i otežavajući život morskim bićima. HIR-ovo djelo pobjeda je za održivi dizajn i pogled u svijet u kojem se otpad može pretvoriti u nešto novo i svježe. HIR Studio nada se da će lokalni stanovnici godinama uživati u klupama i da će projekt nadahnuti više ljudi da se pridruže pokretu učeći kako reciklirati svoj svakodnevni otpad.

PHOTOS BY: HIR-studio / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.