GJT5JN Jason Momoa attend the Suicide Squad film premiere, London, UK - 03 Aug 2016

Aquaman i UN u akciji spašavanja najvećeg ekosustava planeta

GREEN_300_listici_sredina

Borba za plava pluća planeta

U superherojskom blockbusteru Aquaman, popularni holivudski glumac Jason Momoa igra ulogu zaštitnika dubina, ali isto čini i u stvarnom životu. Uoči konferencije o oceanu, UN je organizirao događanje na kojem je prisustvovao Aquaman kako bi govorio o problemima s kojima se suočavaju svjetski oceani.

Ocean pokriva 70 posto Zemljine površine, najveća je biosfera planeta i gotovo 80 posto cjelokupnog života na zemlji živi u njemu. Ocean generira 50 posto kisika koji nam je potreban, a apsorbira 25 posto svih emisija ugljičnog dioksida. Još uvijek mnogo toga ne znamo o oceanu, a naše razumijevanje oceana i njegovog doprinosa održavanju zdravlja planeta prvenstveno ovisi o istraživanjima i promatranjima oceana. Znanost o oceanu može nam pomoći samo uz pomoć odgovarajuće infrastrukture i ulaganja.

Ovaj ponedjeljak započela je UN-ova konferencija o oceanu u Portugalu, a sudomaćin je Kenija, gdje 65 posto obalnog stanovništva živi u ruralnim područjima i živi od ribolova, poljoprivrede i rudarstva. Konferencija o oceanu održava se kako bi potaknula prijeko potrebna, znanstveno utemeljena i inovativna rješenja s ciljem pokretanja novog poglavlja globalnog djelovanja i zaštite oceana. Rješenja za održivo upravljanje oceanom uključuju primjenu zelene tehnologije i inovativnu upotrebu morskih resursa kako bi se smanjile aktivnosti koje zakiseljuju ocean, stvaraju onečišćenje u oceanu te smanjuju staništa i morsku bioraznolikost.

Jason Momoa, rođen na Havajima, ekološki je aktivist i glumac poznat po ulozi Arthura Curryja, polučovjeka, polu atlantidskog lika u blockbusteru Aquaman. Ovaj ponedjeljak, uoči UN-ove konferencije o oceanu govorio je na okupljanju mladih ispred portugalske prijestolnice Lisabona. Pridružili su mu se i portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa te glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, koji je također Portugalac. 

“Bez zdravog života u oceanu, naš planet kakav poznajemo ne bi postojao“, rekao je Momoa na portugalskoj plaži uoči UN-ove konferencije o oceanu koja je počela ovaj ponedjeljak u Lisabonu.

Zbog ljudskih aktivnosti, ocean se suočava s prijetnjama bez presedana, a zdravlje morskih ekosustava samo će se pogoršavati kako populacija ljudi u svijetu raste. Ako se želimo pozabaviti nekim od najvažnijih pitanja našeg vremena, kao što su klimatske promjene, nesigurnost hrane, bolesti i pandemije, smanjenje biološke raznolikosti, ekonomska nejednakost, pa čak i sukobi i razdori, moramo djelovati sada kako bismo zaštitili život u našem oceanu.

“Moramo nastojati ispraviti nepravde koje smo učinili našoj djeci i unucima, promijeniti naše neodgovorno upravljanje oceanom kako bismo stvorili budućnost u kojoj čovječanstvo može ponovno živjeti u skladu s prirodom“, ističe.

PHOTOS BY: Pexels, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.