olena-sergienko-0V3uVjouHRc-unsplash

Apple će kupcima omogućiti da sami popravljaju svoja prijenosna računala

GREEN_300_listici_sredina

Tvrtka popustila pritisku

Apple prodaje više alata koji će ljudima omogućiti da poprave svoje MacBook Air i MacBook Pro uređaje.

Apple će sada dopustiti kupcima da popravljaju MacBookove prodajom dijelova široj javnosti. Počevši od ovog tjedna, ljudi koji posjeduju MacBook Air i MacBook Pro prijenosna računala moći će kupiti originalne dijelove od Applea i obaviti osnovne popravke svoje opreme.

Vijest dolazi nešto manje od godinu dana nakon što je Apple najavio da će ljudima prodavati opremu koja im je potrebna za popravak vlastitih telefona. To je još jedan korak prema tome da se Apple proizvodi lakše popravljaju kod kuće i predstavlja veliku promjenu politike za proizvođača.

“Samoposlužni popravci” ograničeni su na “više od desetak različitih vrsta za svaki model”, prema Appleovom priopćenju za medije. Sadržat će zaslon, gornje kućište s baterijom i trackpad i druge dijelove. Alati, dijelovi i upute koje Apple nudi kupcima bit će isti kao oni dostupni u Apple dućanima i Appleovim neovisnim partnerima za popravak.

Apple dugo nije dopuštao ljudima da sami popravljaju svoje uređaje. Tvrtka je nekoć zadržala monopol popravka i poduzela je korake da ograniči mogućnosti neovisnog popravka. Onemogućio je Face ID na iPhoneu 13s popravljenom sa zamjenskim zaslonima, borio se protiv zakonodavaca u više država oko tog problema i rekao Kongresu da je opasno dopustiti ljudima da sami popravljaju svoje telefone. Tvrtka je popustila prošle godine nakon što je izazvala reakciju potrošača i zakonodavstva.

Apple je daleko dogurao, ali još ima posla. Popravci za koje osigurava alate i priručnike ograničeni su, ali nedavno proširenje programa na prijenosna računala znak je da je tvrtka na pravom putu. Kupci, naravno, još uvijek moraju kupiti originalne alate za rad na svojim Apple uređajima. Nije jeftino, ali često je jeftinije od kupnje potpuno novog uređaja. Osim toga, tvrtka je najavila i iznajmljivanje alata.

“Samoposlužni popravak” za sada je isključivo dostupan u SAD-u, ali Apple razmišlja uskoro dovesti podršku i u Europu, a s vremenom i diljem svijeta.

PHOTOS BY: Apple; Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.