A’MARIE: “Svaka naša kolekcija proizvedena je na zero waste način”

GREEN_300_listici_sredina

#RethinkFashion by Perwoll donosi intervju s poznatom dizajnericom

Jedna od naših najpoznatijih dizajnerica Anamarija Brkić i njezin brend A'MARIE već je dugi niz godina na modnoj sceni. Iz sezone u sezonu oduševljava nas novim kolekcijama kojima je prvo pravilo, a ne iznimka održivost i ekološka osviještenost u biranju materijala. Donosimo vam intervju sa zagrebačkom dizajnericom.

Kad bismo u nekoliko riječi opisali domaću modnu kuću A’MARIE definitivno bi to uključivalo multifunkcionalnost, održivost, prozračnost i svevremenost. Domaći brend iza kojeg stoji dizajnerica Anamarija Brkić već nas godinama oduševljava svojim kolekcijama kojima održivost i ekološka osviještenost nije iznimka već pravilo. Pomno birani materijali od organskog pamuka pa sve do eko svile samo su dio ove priče koja je daleko od brze mode i svega onoga što tekstilnu industriju stavlja u sam vrh zagađivača okoliša.

#RethinkFashion by Perwoll donosi vam intervju s poznatom domaćom dizajnericom Anamarijom Brkić koja osim što je otkrila sve o novoj kolekciji omiljenog brenda mnogih Hrvatica, već i koji su to materijali koje koristi u izradi svojih mnogobrojnih komada odjeće, zašto je “buy less, wear more” njezina filozofija pri stvaranju svoje odjeće te kako gleda na sve veću pojavu održivog modnog stvaranja.

Poznati ste po tome da u svom radu birate održive materijale, od čega je sve izrađena vaša odjeća?

Održivost, koja je u posljednje vrijeme postala trend kojem se okreću svi svjetski brendovi, poslovna je filozofija kojom se vodimo od samih početaka brenda A’MARIE. Izbor materijala prilagođavamo najnovijim tehnologijama na tržištu, podižući svijest o ekološkoj održivosti. U izradi kolekcija, ovisno o kojoj od naših linija je riječ, koristimo nekoliko vrhunskih materijala koji objedinjuju sve što zastupamo: kvalitetu, ekološku osviještenost i luksuzan finiš. Dominantne tkanine su Lenzing Modal, organski pamuk, eko svila, i u liniji naših kupaćih kostima ECONYL®. Ono na što smo posebno ponosni je da svaku našu kolekciju prati i činjenica da je proizvedena na ‘zero waste’ način.

Osim odjeće, dizajnirate i nakit, je li vam i kod njega bitno da je napravljen od prirodnih materijala?

Svakako, sve što proizvodimo nastojimo stvarati po istim prioritetima a kao vanjske partnere koristimo male lokalne manufakture s tradicijom.

Ovih dana izašla vaša nova ljetna kolekcija, jeste li i nju stvarali od ekološki prihvatljivih materijala?

Upravo nam izlazi najveća do sada linija kupaćih kostima koja je kompletno rađena od gore spomenute tkanine ECONYL®. Ova inovativna najlonska pređa proizvedena je u potpunosti od starih mreža i drugog plastičnog otpada. Naprednim postupkom recikliranja otpadni se materijali razgrađuju do svog sirovinskog stanja, a zatim obnavljaju s jednakim učincima kao i najlon proizveden od fosilnih materijala. Ono najbolje u cijeloj priči ECONYL® je što se postupak može beskonačno ponavljati što čini savršenu osnovu za zatvoreni krug recikliranja. Kolekcija se bazira na artiklima koji  pružaju punu podršku za vrijeme ljetnih i morskih aktivnosti, artiklima koji su antibakterijski, imaju UV zaštitu te su otporni na klor i piling.

Primjećujete li kroz godine rada da je kvaliteta izrade i materijala vašim kupcima postala bitnija kada je u pitanju odjeća koju nose?

Vodimo se filozofijom „buy less, wear more“ koja posljedično utječe na ekološku osviještenost naših kupaca jer ih usmjeravamo ka tome da daju prednost kvaliteti nad kvantitetom tako su i naši kupci s vremenom postali publika koja živi upravo istu filozofiju.

Što je vaša glavna inspiracija prilikom dizajniranja kolekcija?

Glavna inspiracija mi je intuicija i dobar osjećaj koji lijepa odjeća ostavlja na nas. Isto tako važan mi je proces stvaranja jer naposljetku želim postići savršeni krug – od izbora materijala, načina proizvodnje, vizualnog identiteta, ručne i precizne izrade, do ambalaže. Sve proizvodimo lokalno i osjećaj stvaranja, i davanja na važnosti čitavom procesu koji ideja prođe do finalne realizacije i konzumacije, je moja glavna inspiracija.

Poznati ste po višenamjenskim odjevnim komadima, mislite li da je jedno od rješenja održive mode upravo multifunkcionalnost odjeće?

Multifunkcionalnost je svakako dobro došla, svatko od nas voli imati odjeću na koju uvijek može računati i pronalaziti neiscrpan niz odjevnih kombinacija.

Što mislite, koliko je bitno među ljudima osvijestiti važnost kupnje održive mode, s obzirom na količinu brendova brze mode?

Mislim da je nužno neophodno.

Koji je vaš omiljeni materijal s kojim radite i kojeg možda i privatno preferirate?

Omiljeni materijal mi je svakako Lenzing-MicroModal. Mekoća kojom nježno miluje kožu neusporediva je s bilo kojom drugom tkaninom, upravo zato je već godinama koristimo za našu Basic liniju proizvoda. Lenzing-Micromodal je podatan, izuzetno kvalitetan i izdržljiv. Dobiva se od celuloze bukve i sam proces proizvodnje je izuzetno sofisticiran i naravno ekološki optimiziran. Kada pulpa drveta dovoljno sazre počinje kemijska obrada tijekom koje se dobiva gusta masa nalik medu. Ta masa se potom protisne kroz minijaturne raspršivače koji kreiraju vlakna. Vlakna prolaze proces pranja, sušenja, rastezanja i rezanja kako bi se dobila što veća otpornost i kvaliteta te se tretira bojama koje ne sadrže kemikalije.

Jeste li zadovoljni razinom svjesnosti u modnom svijetu, teži li se dovoljno ka održivim materijalima i općenito ekološki osviještenom konceptu dizajniranja?

Razina svijesti se podiže, međutim prisutna je i velika zlouporaba u promotivne svrhe. Svakako je važno obratiti pažnju na izvore, dobavljače, i biti svjestan svoje uloge u tom procesu.

Prakticirate li i privatno neke održive prakse?

Vjerujem da mali koraci pokreću velike stvari u svijetu, i da sve one pozitivne stvari koje svakodnevno činimo u životu u kao pojedinci, u jednom trenutku rezultiraju većom promjenom koje onda postanemo svjesni.

Sadržaj vaših ormara utječe na planet i klimu više nego što mislite. S ciljem podizanja svijesti javnosti o utjecaju brze mode na okoliš, Green.hr u suradnji s brendom Perwoll donosi kalkulator modnog otiska kako bi pomogao potrošačima da identificiraju koji aspekti njihovog ormara imaju najveći utjecaj na okoliš. Provjerite kako vaš ormar utječe na klimatske promjene i kako smanjiti svoj modni otisak OVDJE.

 

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.