thoa-ngo-tohovjmwnzs-unsplash

Ako ste ponovno skuhali previše riže za ručak, donosimo vam ukusne recepte kako ju iskoristiti idući dan

GREEN_300_listici_sredina

Svježi obrok od dana prije

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Umjesto da jadikujete jer se ponovno skuhali previše riže, uzmite recept u svoje ruke i drugi dan spremite svježe jelo upravo od preostale količine.

Riže baš poput pirea ili tjestenine nerijetko skuhamo previše, a umjesto da ih sačuvamo za dan kasnije, često ne upotrijebimo pa ono završi kao otpad, a svima je vrlo dobro poznata činjenica koliko otpada danas u svijetu čini upravo hrana. Mi vas ovdje nećemo naučiti kako skuhati točnu količinu riže (jer ni mi sami nikad ne pogodimo), već ćemo podijeliti nekoliko ukusnih recepata kako od popularnih leftoversa, ili vam ostataka riže možete napraviti novi obrok s kojim ćete se oduševiti.

Za početak, kako podgrijati ostatke riže i razdvojiti slijepljena zrna? Trik je u laganom zagrijavanju riže. To će osigurati da su zrna odvojena i da će se dobro ukomponirati u novi recept. Da biste to učinili, stavite nekoliko zaimača juhe ili vode na rižu i stavite je na štednjak na laganoj vatri nekoliko minuta. Stavite poklopac na lonac i povremeno promiješajte, obično svakih nekoliko minuta dok se grudice riže ne razdvoje. Istu stvar možete učiniti i u mikrovalnoj pećnici, zagrijavajući mlakom vodom u intervalima od 30 sekundi i miješajući nakon svakih 30 sekundi dok se riža ne raspadne. Kad ste to napravili, slijede recepti. 

Pečena riža s češnjakom

Pržena riža jedna je od najčešćih upotreba ostataka riže. Zapravo, većina poznavatelja ovakve vrste priloga preporučuje da za jelo koristite prethodno kuhanu, ohlađenu rižu, a ne svježe kuhanu. Trik je u tome da češnjak bude hrskav što daje poseban okus riži. 

Vege burgeri

Vege burgeri ne moraju biti prethodno zamrznuti i prženi da bi bili ukusni. Možete napraviti vlastite ukusne vegetarijanske hamburgere kod kuće s krepkim crnim grahom, krušnim mrvicama, lukom, češnjakom, gomilom ukusnih začina i  ostatkom riže. Ove bezmesne pljeskavice potječu od kuharice Priyanke i ukusan su način bez mesa da ostaci riže budu iskorišteni u novi obrok.

Vegetarijanske punjene paprike

Kad imate hrpu dodatne riže, zašto ne biste probali napuniti paprike na nešto drugačiji način od onoga kako ste naučeni od vaših mama i baka? Punjene paprike izvrstan su način da upoznate ljude s vegetarijanskom ili veganskom prehranom jer osim riže, u ovu punjenu papriku možete dodati hrpu povrća i sve dobro začiniti. Jedan od recepata možete provjeriti ovdje.

Burritos od graha i riže

Burrito je jednostavan i brz način kad vam je potreban obrok. Uz mnoštvo povrća i toliko začina veganski burrito je spreman za serviranje. 

Pohane kuglice od rižota

Ako ste ponekad volite “varati” s pohanom i prženom hranom, a k tome vam je ostalo rižota od dana prije, napravite sebi pohane kuglice. Uz malo parmezana ili nekog drugog sira dobit ćete ukusan obrok zbog kojeg će se na stolu tražiti kuglica više.

Puding od riže

Rižu koja vam je ostala u hladnjaku izvrsno može poslužiti i kao slastica ili pak ukusan i zdrav doručak. Uz med, mlijeko koje vam odgovara i narezano voće, spremni se započeti dan. 

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.