c_Igor_Sarkanovic_JCS_BV_0555-2-scaled-e1679984303627

Upoznajte bračni par koji je svoj život okrenuo u potpunosti: ‘Uzeli smo ovaj trik od naših mama i baka’

GREEN_300_listici_sredina

'Spojili smo balkansku kuhinju i veganstvo'

Naizgled balkanska kuhinja potpuno je nespojiva s biljnom prehranom, no, iznenadili biste se koliko jela konzumiramo na Balkanu, a da nismo ni svjesni da su ona veganska ili da to mogu postati. Sve i ako ste i dalje sumnjičavi u to, onda će vas kuharica "Balkan VEGAN" autorice Jelene Cvetković Šarkanović potpuno razuvjeriti. Kuharica nudi 55 tradicionalnih balkanskih jela u modificiranoj varijanti, a autorica nam otkriva kako je došla na ideju izdavanja ove jedinstvene knjige.

Tek kada ste pomislili da Balkanci svoja jela ne mogu pretvoriti u vegansku alternativu, Jelena i njezina obitelj koja živi u Beču, svojim djelovanjem u to će vas potpuno razuvjeriti.

“Mi smo tročlana obitelj koja živi i stvara u Beču, a naša ljubav prema hrani nas je spojila u jednoj zajedničkoj ideji: stvoriti portal koji će promovirati biljnu prehranu i životni stil. Portal koji smo stvorili nazvali smo BITEwithZEST, što u prijevodu znači Zagrizi sa zadovoljstvom, žarom. Na njemu objavljujemo različite biljne recepte, zanimljivosti o veganskom načinu života i prirodi. Želimo pokazati da biljna prehrana nije samo zdrava za nas, već i dobra za naš planet te prema životinjama”, otkrila nam je autorica kuharice koja je postepeno došla i na ideju pisanja ove sve samo ne obične kuharice.

“Prije nekoliko godina rodila se ideja da se predstave jela Balkana koja su biljnog porijekla i spajaju naizgled nespojive pojmove: Balkan i veganstvo. Tako smo u studenom 2022. godine izdali knjigu “Balkan VEGAN”, koja je dobila veliku pozornost u Austriji. Znamo da nije lako promijeniti navike, ali svaki pojedinac može donijeti odluku. Za našu knjigu Balkan VEGAN kažemo: Balkan po srcu, vegan po izboru”, ističe Jelena koja sa suprugom Igorom i desetogodišnjim sinom Borom održava radionice kuhanja diljem Njemačke i Austrije.

Kuharica bez ćevapa

Kako nam otkrila autorica, recepti su podijeljeni u pet skupina: hladna predjela (meze kako ih Jelena naziva), juhe, salate, glavna jela te kava i slatko. “Pri odabiranju recepata za knjigu nisam se fokusirala na klasična jela poput ćevapa, jer je balkanska kuhinja mnogo bogatija i raznovrsnija no što mi mislimo. Tako sam recepte za knjigu skupljala od svuda i ponekad sam ih malo modificirala na svoj način”, prepričava.

Najzanimljiviji recepti bili su joj stari recepti naših mama i baka. “Neka su jela gotovo zaboravljena poput popare i pihitije od boba. Mnoga su jela već u osnovi bezmesna, jer u prošlosti nije bilo toliko mesa kao danas i bilo ga je za stolom samo za velike praznike. Čak i po crkvenom kalendaru postoji mnogo posnih dana”, ističe. Kao najveće iznenađenje koje možete pronaći u kuharici Jelena je istaknula popularne ćufte za koje je mnogi pitaju mogu li biti veganske. “Primjerice, sarma je od uvijek postojala i kao bezmesna varijanta u danima kada se posti samo što se u društvu naviklo na to da je meso lako dostupno pa se nekako zaboravlja i na drugu opciju. U svakom slučaju, generalno ljudi reagiraju veoma pozitivno, jer im je to sve jako zanimljivo”, kaže nam autorica te dodaje kako je njezino omiljeno jelo iz kuharice juha od rajčice s tijestom.

Budi se ekološka svijest Balkanaca

Kada govorimo o balkanskoj prehrani, onda je teško ne vezati ju uz meso, no Jelena nam otkriva kako se svijest o njegovoj štetnosti za okoliš i zdravlje sve više budi u ovim krajevima. “Mislim da se jasno vidi da se svijest ljudi o zdravoj prehrani mijenja širom svijeta, pa tako i na Balkanu. Razlozi za to su mnogobrojni.

Sve više ljudi isprobava ili prelazi na biljnu prehranu zbog zdravstvenih razloga, ali i zbog toga što žele doprinijeti očuvanju okoliša. Također, sve više ljudi postaje svijesno problema životinjskog nasilja i eksploatacije koja se događa u industriji hrane. Iskorištavanje životinja u industriji se odnosi na odvajanje teladi od krava, davanje antibiotika životinjama, uvjete u kakvim žive, ubijanje milijuna tek izleglih muških pilića zbog nedovoljnog profita u industriji, ubijanje morskih životinja…”, opisuje nam.

Ako ste se pitali gdje možete nabaviti svoj primjerak veganske balkanske kuharice, Jelena nam objašnjava kako je možete naručiti na njihovoj web stranici, a dostupna je i u Planetopiji, kao i u Udruzi Prijatelji životinja.

PHOTOS BY: Igor Sarkanović, Alina Mosoyni, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.