Akcijom čišćenja
Akcijom čišćenja

Velika akcija čišćenja: Na samo dvije plaže u Labinu skupljeno više od tri tone otpada

GREEN_300_listici_sredina

Hvalevrijedna akcija, no količine skupljenog otpada nimalo ne vesele

Unatoč činjenici što je napravljena hvalevrijedna stvar, akcija čišćenja plaža u Labinu poprilično i zabrinjava. Naime, na svega dvije plaže, vrijedni Labinjani u skorpu projekta "MOREmo brinuti o moru!" skupili su nevjerojatnih više od 3 tone otpada.

U sklopu EU projekta kojeg provodi Grad Labin “MOREmo brinuti o MORU!“ u Labinu je još prošlog tjedna započela akcija čišćenja plaža čime se nastavlja dobra praksa Grada naspram zaštite okoliša. U sklopu ove hvalevrijedne akcije čišćenja zasad je prikupljeno nevjerojatnih više od tri tone otpada.

Dvije plaže i tolika količina otpada

I dok s jedne strane Labinjane i sve one koju su pomogli u ovoj akciji čišćenja veseli činjenica da su itekako pomogli tamošnjem okolišu, s druge pak brojka količine otpada koja prelazi tri tone nimalo ne zvuči obećavajuće. Nakon što je u svibnju odrađena prva u nizu akcija čišćenja podmorja u rabačkom akvatoriju, ovih se dana krenulo i s čišćenjem plaža.

Akcijom čišćenja

U sklopu poziva za jednostavnu nabavu, izabrani izvođač komunalno poduzeće 1. Maj d.o.o. krenuo je s čišćenjem plaže Prižinja u Rapcu te uvale Remac. Na lokaciji plaže Prižinja tako je skupljeno 2400 kilograma raznog otpada, a u uvali Remac 1040 kilograma.

Kako tvrde iz Grada Labina, u sklopu ovog projekta predstoje im još dvije aktivnosti čišćenja plaža, koje će se održati ovaj tjedan ovisno o vremenskim prilikama te četiri akcije čišćenja podmorja tijekom ljetnih mjeseci.

tri tone otpada

I djeca su uključena u edukaciju

Osim toga, a sve u cilju osvještavanja cjelokupne zajednice o potrebi brige prema okolišu, projektom se educiraju i najmlađi Labinjani i Labinjanke. Tako su labinski osnovnoškolci posjetili pulski Aquarium, a srednjoškolce očekuje posjet rovinjskom Centru za istraživanje mora.

“Nažalost, dugogodišnje ljudsko djelovanje ostavilo je loš otisak na okoliš, a svojevrstan popravak učinjenog nije nimalo jednostavan. Zato su ovakvi projekti nužni, a sve kako bismo se ponosili svojim prirodnim prostranstvima, koji su, osim što su dom tisućama biljaka i životinja, utočište i nama ljudima, a da bi ostala takva trebaju se čuvati”, istaknuli su iz Grada.

u Labinu

PHOTOS BY: Grad Labin, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.