timothy-eberly-HUiNRjXr-bQ-unsplash-scaled-e1636026182312

Donosimo vam 6 ideja kako iskoristiti jesensko lišće iz vrta i dvorišta

GREEN_300_listici_sredina

Iskoristive šarene hrpice

Gotovo da ne postoji osoba koja bar jednom nije čistila šareni jesenski prekrivač ispred svojih domova. Jesenje lišće mnogima stvara smetnju, no to ne znači da ga ne možete iskoristiti na više načina. Donosimo vam neke od ideja.

Jesen i lišće nerazdvojna su priča. Koliko ste puta ovih dana čistili ispred svoje kuće hrpu šarenog lišća otpalog s grana? Primjerice, mokro lišće mora se očistiti sa svih staza zato što je opasno ostavi li se na terasi ili popločenim stazama jer tvori sklizak smeđi tepih. Također, važno je jesensko lišće ukloniti s nježnih mladica, trave, zimzelenog bilja i tratine jer biljke mogu reagirati s mokrim lišćem i može doći do njihovog raspadanja.

Nedostatak svjetla uzrokuje stvaranje neuglednih smeđih mrlja po tratini. No, što ste onda napravili s njime nakon što ste ga skupili na hrpu? Umjesto da punite kontejnere raznobojnim i raznovrsnim lišćem, postoji nekoliko kreativnih i praktičnih ideja što možete učiniti s njime. Donosimo vam neke. Možda se već nekima i služite, ili će vas neki od savjeta potaknuti da ovu jesen iskoristite lišće u svoju korist.

Jesensko lišće

Prekrivač ispod stabala i vrtnih gredica

Lišće koje je palo s grana vrtnim grabljama možete nanijeti ispod drveća, grmlja, žbunja i na praznim povrtnim i cvjetnim gredicama. Sloj prekrivača od lišća može biti do 10 centimetara, a bilo bi idealno kad bi lišće lagano utabali i rasporedilo po gredicama te prekrili s malo zemlje kako ga vjetar ne bi otpuhao jer se na taj način ubrzava proces raspadanja.
Time ćete dobit brzo formiranje svježeg, bogatog humusa koji će pomoći biljkama da ponovno procvjetaju u punom cvatu na proljeće, ali ne zaboravite ne raspadnuto lišće na proljeće maknuti kako bi biljke dobile svjetlosti.

Kompostirajte

Ako već nemate hrpu komposta, jesen je savršeno vrijeme za početak. Ne morate pritom imati posebnu kantu za kompost. Proces funkcionira prirodno čak iako sve što radite je bacanje kompostnih slojeva u kut dvorišta. Samo zapamtite da će se lišće najbolje razgrađivati s tankim slojevima različitih vrsta materijala. Uključite zelene slojeve kao što je pokošena trava i organski materijal iz kuhinje poput kora od povrća i uvenule zelene salate.

Izrada ježevog gnijezda

Budući da ove simpatične životinjice najčešće ne mogu napraviti svoje gnijezdo upravo zbog očišćenih dvorišta i travnjaka, uz hrpu lišća i grančica napravite im vi gnijezdo. Ježevi će vam se za to sigurno odužiti. Naime, ličinke, gliste, pauci i puževi omiljena su ježeva hrana pa vam tako ježevi mogu pomoći da očistite dio svog vrta od insekata i buba. S obzirom na to da ne vole povrće, ne morate se brinuti za svoje cvjetne i povrtne gredice.

Dekoracije za stolom

Za obiteljska slavlja, svadbe ili nedjeljne ručkove iskoristite lišće na način da ga koristite kao dekoraciju za stolom. Primjerice, napravite od lišća podmetače za čaše ili se pozabavite decoupageom. Lišće vam može poslužiti i kao papir na kojemu možete napisati imena na mjestu sjedenja, a jesenski stol može divno izgledati i samo ako lišće razbacate po njemu.

Izrada jesenskog vijenca

Lišće je lako nabaviti i lako se koristiti za DIY izradu vijenaca. Napravite kružni vijenac u potpunosti napravljen od lišća uvlačenjem igle s koncem kroz središte desetak uglavnom osušenih listova. Nakon toga upotrijebite žicu ili uže da ga pričvrstite na na kostur vijenca. Dodatno ga ukrašavajte suhim bobicama, slamom, češerima, grančicama ili krpenim lutkicama koje ste izradili. 

Strašilo na vrtu

Ako imate vrt, onda sigurno znate da vam u njemu treba i strašilo kako bi odagnali životinje iz njega. To vrlo lako možete učiniti s lišćem u jesen s kojim možete napuniti kostim koji ste izradili za vaše strašilo. Uz šešir i malo slame, vaše je strašilo spremno za u vrt.

PHOTOS BY: Unsplash, Pixabay / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.