Na štandovima tržnica i u trgovinama pojavile su se lubenice, koje, kako temperature budu rasle, definitivno ulaze u pet najpopularnijih ljetnih namirnica. Neki je smatraju voćem, a neki povrćem, kako god, ne samo što je ukusna, ona na naš organizam djeluje poput pravoga eliksira zdravlja.
Poznato je da lubenica sadrži mnogo hranjivih tvari, niskokalorična je i ne sadrži masti. No nije jestiv samo onaj crveni dio lubenice, prema zdravstvenom portalu Healthline, možete jesti sve njezine dijelove, uključujući koru i sjemenke.
Lubenica sadrži oko 92% vode, a svaki sočni zalogaj ima značajne količine vitamina A, vitamina B6 i vitamina C, puno likopena, antioksidansa i aminokiselina.
No najnovija nutricionistička istraživanja pokazuju da je lubenica puno više od onoga što većina misli.
Donosimo šest činjenica o lubenici koje su i nas iznenadile, ugodno, svakako, a zbog njih će nam vjerojatno biti na samome vrhu ljetnih namirnica koje želimo konzumirati.
Dovoljna je jedna šalica ovoga voća dnevno
Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, šalica i pol lubenice sadrži oko 9 do 13 miligrama likopena – 40% više likopena nego sirovih rajčica, a šalica lubenice sadrži gotovo četvrtinu preporučenog dnevnog unosa vitamina A.
Hranjivost ovisi o fazi zrelosti
Likopen je povezan sa zdravljem srca, zdravljem kostiju i prevencijom raka prostate. Da biste maksimalno iskoristili unos likopena, pustite da lubenica potpuno sazrije. Što je crvenija, veća je koncentracija likopena. Beta-karoten i sadržaj fenolnih antioksidansa također se povećavaju kako lubenica sazrijeva.
Studija iz 2011. godine u časopisu Journal of Food Composition and Analysis, koja je istraživala pet vrsta lubenice u četiri faze sazrijevanja, pokazala je da nezrela lubenica s bijelim mesom gotovo nema beta-karotena. Kada postane potpuno crvena, voće je izvrstan izvor fitonutrijenata.
Sadrži aminokiselinu koja snižava krvni tlak
Prema istraživanju iz 2005. godine u časopisu Journal of Chromatography, bijelo meso blizu kore sadrži više aminokiseline citrulina nego meso. Citrulin je aminokiselina koja se pretvara u aminokiselinu arginin. U laboratorijskim posudama, arginin potiče proizvodnju dušikovog oksida, što može smanjiti krvni tlak, a sličan učinak ima i u ljudskom tijelu.
Sjemenke možete jesti kao klice
Nedavna istraživanja također su otkrila da sjemenke lubenice sadrže druge hranjive tvari, posebno ako su proklijale i oguljene. Bogate su proteinima, magnezijem, vitaminom B i dobrim mastima.
Idealno voće za žene u menopauzi
Žene u menopauzi posebno bi trebale jesti lubenicu, a to je potvrdila studija objavljena u časopisu Menopause. Naime, žene u ovome razdoblju života sklone su problemima s venama i cirkulacijom, a kod ispitanica, koje su uzimale ekstrakt lubenice tijekom šest tjedana, primijećeno je smanjenje krvnog tlaka i bolja cirkulacija.
Zaljubljenici u sport, koji vole lubenice, oduševit će se ovom činjenicom
Konzumacija soka od lubenice prije intenzivnog treninga pomaže smanjiti bol u mišićima dan nakon napornog treninga. Studija iz 2015. godine objavljena u časopisu Journal of Applied Physiology objašnjava da citrulin u lubenici također može pomoći poboljšanju sportske izvedbe. Ispitanici, koji su uzimali dodatke citrulina, primijetili su bolju izdržljivost u vježbama visokog intenziteta poput bicikliranja i sprintanja.
U svemu treba biti umjeren pa tako i u konzumaciji lubenice
Međutim, pretjerana konzumacija može izazvati neugodnosti. Na primjer, konzumacija više od 30 mg likopena dnevno može uzrokovati mučninu, proljev, probavne smetnje i nadutost pa, iako je doista čudo prirode, nemojte živjeti samo na lubenici.
Nutricionisti također upozoravaju ljubitelje lubenice da paze na unos šećera jer, iako je prirodan, i dalje lubenica sadržava visok postotak fruktoze.