5 sjajnih eco-friendly rješenja za kućni ured

5 sjajnih eco-friendly rješenja za kućni ured

GREEN_300_listici_sredina

Kako stvoriti pravu malu ekološku radnu oazu?

Rad od kuće unosi malo ravnoteže u vaš život i, dokazano, čini jedan radni dan produktivnijim. Još ako taj prostor uredite po ekološkim standardima, uživat ćete u svakom radnom danu.

Čak i ako od kuće radite samo povremeno ili vam kućni kompjuter/laptop služi samo za razonodu, vjerojatno želite taj kutak doma urediti da bude udoban za sjedenje, oku ugodan i da to bude pravo radno okruženje. Puno vam je lakše ako imate luksuz cijele radne sobe koju možete prilagođavati svim potrebama pa u nju useliti radni stol, biblioteku i slično no i male radne oaze nisu za baciti.

Ako ste se već odlučili za rad od doma, zašto ne biste napravili kreativan zaokret i s par malih promjena napravili nešto za uštedu energije te iskoristili i najmanji prostor za stvaranje ekološkog radnog prostora?

1.Neka bude svjetlost!

Ako ćete provoditi puno vremena u ovom prostoru, a struktura vašeg doma to omogućuje, ugradnja prozora ili postavljanje ureda kraj prozora najpametnija je opcija. Prostor će biti bogat prirodnom dnevnom svjetlošću, smanjujući pritom troškove struje, a vitamin D će vas učiniti produktivnijim.

Osim što sunce ima ljekovita svojstva, na dnevnom svjetlu se bolje orijentiramo i motiviraniji smo, manje naprežemo oči i intenzivnije doživljavamo boje.

2.Investirajte u eco-friendly namještaj

Preuzmite odgovornost na utjecaj vašeg kućnog ureda na okoliš uzimajući u obzir ekološki prihvatljiv namještaj. Obnovljeni drveni stol, stolica od pluta ili stolice izrađene od reciklirane plastike vaš će radni prostor učiniti ekološkim i učinkovitijim. Također, oživite neki stari ormar u kojem su nekada stajale knjige i pretvorite ga u radni stol ili ormarić za registatore i važne poslovne papire.

3.Oživite ured biljkama

Ništa vam ne može bolje donijeti taj „vanjski feeling“ unutar ureda od biljke. Tegle s raznolikim biljem oko vašeg kućnog uredskog stola mogu poboljšati kvalitetu zraka, smanjiti stres i stvoriti mirnije okruženje, a to je najbitnije. Pogotovo kad stisnu rokovi. Prekrasni terariji, viseće sadnice, par tegli s omiljenim biljkama pa čak i zdjele sa sukulentima mogu uljepšati svaki radni dan. I onaj radni dan koji pređe u radnu večer.

4.Skrijte se u ormaru

Ako se cijela Narnija može sakriti u starom ormaru, onda to možete učiniti i vi, u vašem kućnom uredu. Kad vam je svejedno koliko prostora imate, ali je svakodnevni popis obaveza prepun, rezervni ormar (u hodniku ili spavaćoj sobi) savršeno je mjesto za potajno „guranje“ radnog prostora. Izmjerite ormar kako biste bili sigurni da ćete naći stol ili drugu radnu površinu koja vam odgovara, dodajte neke elegantne alate za organizaciju stola i gurnite malu uredsku stolicu. Kad završi radni dan, jednostavno zatvorite vrata ormara.

5.Organizator od recikliranih polica

Korištenje praznih zidova za stvaranje više prostora za pohranu uistinu ima smisla. Kupnja novih polica za to, pak, nema smisla. Umjesto toga, postavite reciklirane, stare, renovirane ili odbačene drvene ploče. Stvorit ćete jedinstveni, rustikalni izgled koji se može pohvaliti dodatnim bonusom – eco-friendly lookom. Uz malo kreativnosti, ove se police mogu prenamijeniti u mini radni stol ili u police za dodatni uredski materijal, dokumente, knjige i još mnogo toga, ostavljajući površinu vašeg radnog prostora čistom za posao.

Stvaranje ekološkog home officea ne zahtjeva previše trošenja vremena ni teške radove. Nekoliko brzih istraživanja, pametna kupovina i pažljiv pogled na predmete koje već posjedujete mogu od vašeg kućnog ureda napraviti pravi stylish kutak, koji je istovremeno i dobar za okoliš.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.