debby-hudson-_Rf1ns22Ou4-unsplash

5 koraka do kuhinje bez papira

Kako izbaciti papirnate ručnike i salvete iz vašeg kućanstva

Na putovanju prema zelenijem životu, postoje neke stvari koje su jednostavne za učiniti poput odbacivanja plastičnih boca za vodu i nabava višekratne boce, jer ne samo da je to dobar izbor za planet već i je dobar i za zdravlje. No neke stvari su nam možda još nezamislive, poput izbacivanja papirnatih ručnika iz svoje kuhinje...

Papirnati ručnici i salvete toliko su se ukorijenili u našem društvu kao standard, a posezanje za njima bilo je toliko prirodno da se zadatak njihovog rješavanja čini prilično teškim. No mi smo ovdje da vam kažemo da je zapravo prilično lako. Ovo su neki od koraka koje trebate učiniti kako biste zamijenili papirnate ručnike u svojoj kuhinji. Ako mi to možemo, možete i vi!

Postavite si vremenski period u kojem želite napraviti prijelaz

Jednom kad odlučite napraviti ovaj prijelaz, postavite si vremenski period u kojem ćete to obaviti i na koji način. Sigurno kod kuće već imate velike količine papirnatih salveta i papirnatih ručnika, ali si recite da nakon što ih iskoristite do kraja, bit ćete potpuno bez papira. Koristite to vrijeme za svojevrstan prijelazni period navikavanja. Na primjer, započnite s korištenjem platnenih salveta samo za večeru, a papirnate salvete koje trebate još iskoristiti, koristite za jela u ostalim dijelovima dana.

Opskrbite se s dovoljno krpa za zamjenu salveta i papirnatih ručnika

Želite biti sigurni da imate dovoljno krpa da ne morate svakodnevno prati rublje. Također, imajte na umu da kada vam se skupi više krpa i salveta, jednostavno ih ubacite u pranje s ostatkom stvari koje namjeravate prati. Ono što smo mi isprobali je količina od 20 platnenih salveta i 20 krpa za kućanstvo koje se sastoji od dvije osobe. Nabava platnenih krpi i platnenih salveta je nešto što možete nabavljati postepeno ili odjednom, ovisno o vašim mogućnostima.

Napravite svoje platnene salvete

Ako ne želite kupovati nove platnene salvete, imamo “učini sam” prijedlog za vas. Ono što smo mi napravili je nabavili smo četiri komada kuhinjskih krpa koje su nam se činile najljepše, izrezali svaku na četiri komada, odnijeli kod krojačice da nam ih lijepo obrubi, i na taj način dobili 20 komada tkanine koje smo odlučili koristiti kao salvete.

Napravite svoje “papirnate ručnike”

Također, slično možete napraviti i za zamjenu papirnatih ručnika situacijama kada ih koristite za brisanje prolivenih ili prljavih stvari. Mi smo uzeli stare krpe ili ručnike koje više ne izgledaju dovoljno lijepo i čisto da bi se koristili za sušenje suđa ili u kupaonici, te odlučili njih izrezati na komade. Te komade tkanine si lijepo posložite u ladicu ili kutiju, a možete ih zarolati tako da se nadovezuju jedna na drugu i da doslovno izgledaju kao rola ručnika no ovaj put platnenih.

 

Napravite svoje vlažne maramice za čišćenje

Nešto što većina ljudi ima u kućanstvu, su vjerojatno i univerzalne vlažne maramice za čišćenje. Iako su veoma praktične, često su toksične i rastrošne, odnosno koristeći ih samo stvarate dodatni otpad. No vrlo je lako napraviti vlažne maramice za čišćenje iz kućne radinosti.

Sve što vam treba je:

● krpe izrezane na manje komade
● velika staklenka s poklopcem
● destilirana voda
● 1 žlica prirodnog sapuna za pranje suđa
● 20 kapi esencijalnog antibakterijskog ulja poput čajevca ili ružmarina (nije obavezno)

Upute:

● Dodajte vodu i sapun u posudu i promiješajte.
● Ako ih koristite, dodajte esencijalna ulja i promiješajte da se sjedini.
● U posudu dodajte izrezane krpe i pritisnite dolje da upije svu otopinu.
● Pokrijte posudu i preokrenite je naopako kako biste osigurali vlažnost svih krpa.
● Koristite po potrebi za brzo čišćenje!

Ove vlažne maramice za čišćenje možete normalno prati s ostalim prljavim krpama. Još jedna stvar koju trebate učiniti je uputiti ostatak kućanstva u ove nove zelene odluke i zajedno ćete vidjeti kako vam taj silni papir nije niti potreban, a pritom ćete i uštedjeti novce na kupnji istoga.

PHOTOS BY: Pinterest, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.