5 benefita popularne vježbe za tijelo i um

GREEN_300_listici_sredina

Znate li koji su benefiti vježbanja yoge?

U Hrvatskoj se u proteklih desetak godina otvorio niz centara za yogu koji na novu razinu dovode prakticiranje ove mentalno fizičke vježbe

Uvijek ste do sada nalazili izgovor za vježbu? Oprema koja nije adekvatna, premalo prostora u stanu, loša glazbena lista… U redu, sad je dosta izgovora. Yoga je tip vježbe koju možete izvoditi doslovno bilo gdje, a koja je idealna za vaše zdravlje, um i tijelo. Sve što trebate je prostirka i neka udobna odjeća. Ili ako vam je drago, i bez odjeće! Mnoga svjetska istraživanja su pokazala kako yoga pomaže životnom stilu općenito, jača vaš um i srce, kao što osnažuje tijelo i daje fleksibilnost. I to su samo neki od benefita! Nema toga što yoga ne može! Dakle, ako ste razmišljali o tome kako je vrijeme da počnete vježbati yogu, ovo je 5 benefita koji vrište DA!

Fleksibilnost

Ako ste ikada pogledali jedan sat yoge, prvo što ste mogli primijetiti je fleksibilnost ljudi. Prvenstveno mislimo na pozu psa, utisak o tlo ili lotos položaj. U samom početku vježbanja yoge ne očekujte instantnu fleksibilnost, no ona će doći s vremenom. Čak i poze koje su vam u početku bile nezamislive, u jednom trenutku će vas se činiti kao najlakša stvar na svijetu. Dok pojačavate fleksibilnost, istovremeno primjećujete kako neke druge vrste boli se smanjuju, poput napetih bedara, boli donjeg dijela leđa ili spuštenih ramena koja su posljedica dugog sjedenja za stolom. Položaj tijela i držanje će vam se naglo popraviti!

Osnaživanje

Osim što je yoga dobra za umu i state of mind, benefite fizičkog zdravlja isto ne smijemo zanemariti. Neke poze u yogi vam pomažu da budete snažniji, kontrolirate svoju težinu i smanjite razinu stresa. Prema američkom vijeću studijske yoge, praktikanti Haltha Yoge su povećali svoju mišićnu masu i povećali fizičku snagu, što je potvrđeno većim brojem ponavljajućih sklekova i čučnjeva za vrijeme trajanja studije. Uz vježbanje različitih poza, yoga gradi snagu, fleksibilnost i izdržljivost.

Smanjuje razinu stresa

Ako se vježba dovoljno intenzivno, pomaže vam relaksirati um i tijelo i omogući i umu i tijelu da se spoji. Vježbe yoge koje se kombiniraju s vježbama istezanja, kontroliraju udisaje i opuštaju i pomažu vam smanjiti stres, krvni tlak i funkcije srca.

Pojačan libido i mirniji san

Prema istraživanjima stoji američkih medicinskih studija stoji kako redovito prakticiranje yoge pomaže u razvitku seksualne želje, a jedna od yoga pozicija posebno. Pozicija kobre koja poboljšava sve funkcije. Uz povećanje fizičke snage i fleksibilnosti te smanjenja stresa, yoga pomaže i u odmoru tijela. Već nakon osam tjedana vježbanja yoge, problemi sa spavanjem se polako smanjuju.

Smanjuje i optimizira tjelesnu težinu

Baš kao i svaki oblik vježbe, yoga je odlična za smanjenje tjelesne težine. Iako ne daje instantne rezultate poput intenzivnog ili kardio treninga, yoga ima sporiji ali dugoročniji učinak. Prema istraživanju Harvard Healtha, osoba od 70 kilograma može sagorjeti i do 149 kalorija tijekom 30-minutnog vježbanja Hatha Yoge, oblika yoge najpopularnijeg u fitnes dvoranama i yoga studijima.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.