vrt1

20 stopa pod morem: Zavirite u prvi podvodni vrt na svijetu

GREEN_300_listici_sredina

Svježe voće i povrće iz dubina mora

Da je vrtlarenje moguće i ispod mora svjedoči tome i Nemo's garden prvi podvodni vrt kojeg je još prije devet godina osmislio ronioc i inovator Sergio Gamberini. Iz šest podvodnih staklenika ronioci vrtlari beru različite vrste voća i povrća.

Znate li da povrće koje možda upravo pripremate za objed može biti uzgojeno na dnu oceana? I to ne samo da je moguće u teoriji, već je u praksu sproveo Sergio Gamberini, osnivač tvrtke Ocean Reef Group. Kako je izjavio za strane medije, sve je započelo na godišnjem odmoru prije devet godina kada je s društvom uživao na talijanskoj rivijeri. Budući da je ronioc, odmarajući se između zarona, društvo se zapričalo o vrtlarstvu što je Gamberinijeva druga strast. U nekom trenutku ovaj se Talijan zapitao, može li ronjenje i vrtlarstvo ići ruku pod ruku? Je li moguće stvoriti uvjete za uzgoj primjerice bosiljka ispod vode? Bacivši pogled na more, Gamberiniju je sinula neobična ideja: zašto ne pokušati uzgojiti namirnice pod vodom?

Koliko god se moglo činiti bizarnim, ideja je imala savršenog smisla jer je došla od strane ronilačkog znalca sklonog inovacijama. U svega nekoliko telefonskih poziva i uz pomoć svoje tvrtke, Gamberini je počeo eksperimentirati s vrtom na dnu mora, potonuvši prozirne biosfere 20 stopa ispod površine i napunivši ih zrakom. Cilj projekta u početku bio je tek eksperimentiranje s novim tehnologijama i osobnom znatiželjom, ali se odjednom pretvorio u nešto ambicioznije. Danas ta ideja nastala na godišnjem odmoru ima ime, a zove se Nemo’s garden i kao cilj ima stvoriti alternativni sustav poljoprivrede, posebno posvećen onim područjima gdje uvjeti okoliša, ekonomski ili morfološki razlozi čine rast biljaka iznimno otežanim. Nemo’s Garden ima želi stvoriti sustav koji koristi prirodne resurse koji su već dostupni, a najvažniji su oceani i mora.

Ova jedinstvena struktura u svijetu danas se sastoji od šest podvodnih staklenika uz obalu Nolija u Italiji i tijekom nekoliko godina ova podvodna farma počela je proizvoditi različito bilje poput prvotnog bosiljka pa zatim i različitih vrsta salate, rajčice, tikvice, grah, zeleni grašak, aloe veru, gljive pa čak i jagode. Oluja koja je tamošnju obalu zadesila 2019. godine na kratko je zaustavila rad ovog neobičnog vrta, no njezini vrtlari ronioci nisu dali da farma propadne, već su obnovili svoje staklenike i ponovno počeli sa sadnjom.

Vrt ovog talijanskog inovativca otvorio je svijet novih mogućnosti koja će nam u bliskoj budućnosti itekako biti potrebna, a potražnja zdravih namirnica sve veća pa makar po njih morali ići i na dno mora.

PHOTOS BY: nemosgarden.com, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.