10 jednostavnih zamjena za zeleniju kuhinju

Održive alternative u kuhinji

Početak putovanja prema održivom načinu životu se možda čini zastrašujuć, ali mi smo tu da vam pokažemo kako može biti dosta jednostavan.

Iako nam se ponekad čini da u moru svjetskih zagađivača naše održive promjene neće imati velikog utjecaja, zamislite samo ako većina populacije učini održive zamjene, kako će u konačnici okoliš biti pod puno manjim pritiskom, a vjerujte nam i vi ćete se osjećati puno bolje znajući da ne pridonosite tom onečišćenju. Dobro mjesto za početi je, ako već niste to obavili, unutar vaše kuhinje napraviti jednostavnu zamjenu proizvoda.
Prije svega, znajte da najodrživije što možete učiniti za početak je koristiti ono što imate! Ne morate odjednom sve baciti i krenuti iznova, već postepeno radite izmjene kako stare stvari dolaze kraju i tek onda kada zaista trebate kupiti novo, odaberete održiviju alternativu. U nastavku vam nudimo 10 održivih zamjena koje je relativno lako napraviti kada za to dođe vrijeme. Ove se zamjene mogu lako implementirati i sjajan su način za smanjenje otpada, manju upotrebu plastike i dugoročno uštedu novca ulaganjem u višekratne, dugotrajnije predmete. Neke od ovih stvari, poput kompostiranja, možete početi raditi odmah, ali druge stvari možete postupno uvoditi, ovisno o tome koje kuhinjske predmete već imate pri ruci. Izbacivanje onoga što morate zamijeniti nečim “održivijim” nije baš održivo, pa imajte na umu kako i kada vršite ove zamjene. Pa krenimo!

Staklene posude za čuvanje hrane

Zamjena plastičnih posuda za staklene sjajan je prvi korak prema održivijoj kuhinji. Staklo je dugotrajnije, bolje za vas (bez kemikalija koje prodiru u hranu) i bolje za planet. Ono što je super kod njih je i da ih možete nabaviti skoro pa besplatno. Odnosno ako kupujete hranu koja dolazi u staklenci, sve što trebate je sačuvati ju i koristiti za spremanje hrane, organizaciju hrane, pa čak i zamrzavanje.

Kompost

Ostaci hrane koji završe na odlagalištu ispuštaju metan (staklenički plin trideset puta snažniji od ugljičnog dioksida) ubrzavajući globalno zagrijavanje. No dobra vijest koja će barem malo tome stati na kraj je da možete kompostirati bez obzira gdje živite, a nije ni tako teško. Više o tome što je kompostiranje i kako se time baviti kod kuće pročitajte OVDJE.

Biorazgradive spužve

Iako smo se svi navikli koristiti one žuto-zelene spužve koje su uglavnom od poliuretana, vrijeme je da i njima nađemo adekvatnu eko zamjenu. Ovo je zamjena koju možete napraviti vrlo lako pametnim odabirom u dućanu. Kada potrošite postojeću, sljedeći put kupite onu koja je biorazgradiva, a isto tako možete zamijeniti krpu za suđe za onu biorazgradivu. Osim toga, pokušavajte ih iskoristiti više puta. Jednostavno ih operite u perilici i osušite, te kada se počnu raspadati onda ih tek bacite.

Papirnati ručnici i salvete

Sve što može papirnati ručnik, platneni ručnik za posuđe može učiniti bolje, a platnene salvete s lijepim dizajnom samo će još ljepše izgledati na postavljenom stolu. Odaberite tamnije ručnike za kuhinju na kojima se neće odmah vidjeti sve mrlje pa će dulje i trajati, a kada se zaprljaju samo ih operete u perilici s ostalim rubljem.

Univerzalni čistač iz kućne radinosti

Osim što su jednostavni za napraviti, domaća sredstva za čišćenje su netoksična pa tako i bolja za vaše zdravlje. Izrada vlastitog proizvoda je uvijek i jeftinija, a na taj način smanjujete i plastični otpad jer sva sredstva uglavnom još uvijek dolaze u plastičnim pakiranjima. Razne recepte za sredstva za čišćenje možete pronaći na internetu.

Platnene torbe za kupovinu

Ovo je jedna toliko jednostavna navika, a toliko dobra. Štedite na kupnji vrećica i odbijate plastične za koje već svi sigurno znamo koliko štete donose okolišu. Uvijek nosite jednu sa sobom za usputnu kupnju, držite ih pored izlaznih vrata da ih se sjetite ponijeti kada idete u trgovinu, a nekoliko komada je dobro imati i u autu. Osim njih, sada već u svakom supermarketu možete nabaviti i mrežaste platnene vrećice za spremanje voća i povrća, što je odličan način da izbjegnete nakupljanje i onih manjih plastičnih vrećica s odjela voća i povrća. Kada idete na tržnicu, uvijek tražite da ono što ste odabrali se spremi u vašu vrećicu ili makar tražite škarnicl. A ako zaboravite svoje vrećice u trgovini, na blagajni se odlučite za papirnate vrećice, a zatim ih ponovno upotrijebite kao vreće za smeće (umjesto da kupujete plastične vreće za smeće).

Omoti za čuvanje hrane

Plastična folija za hranu je jako loša jer se praktički niti ne može reciklirati, često završi u moru i oceanima, ispušta mikroplastiku koja se vrlo lako može vratiti nama u kućanstvo na neki drugi način, a škodi i životinjama koje ju mogu zamijeniti za meduzu i pojesti. Drugim riječima, vrijeme je da se ova folija izbaci iz vaše kuhinje zauvijek. Još uvijek vam ostaje aluminijska folija koja je bolji izbor s obzirom na to da ju možete koristiti puno više puta, sve što trebate je oprati ju nakon korištenja i tako svaki put dok se ne istroši ili podere. Kada dođe do toga, foliju zamotajte u kuglicu i skupljajte dok ne dobijete veću kugu te ju reciklirate takvu.
Najbolje rješenje za spremanje i omotavanje hrane je omot s pčelinjim voskom zvan i kao beeswax wrap. Ovaj omot izrađen je od svih prirodnih materijala (tkanina i pčelinji vosak), potpuno je netoksičan i može se ponovno koristiti (samo isperite toplom vodom i ostavite da se osuši između različitih upotreba). Kada se konačno istroši, kompostirajte ga.

Sapun za pranje suđa

Sve više trgovina i kod nas nudi opciju sapuna za pranje suđa, što je odlična alternativna uobičajenima koji su pakirani u plastična pakiranja, a često i toksični. Uz njega nabavite eko spužvice ili četkice za čišćenje od bambusa ili kokosovih vlakana i spremni ste za eko pranje posuđa.

Kupovina u rinfuzi

Kupnja u rinfuzi izvrstan je način za smanjenje otpada od ambalaže i uštedu novca. Kada već kupujete pakiranu robu, odlučite se za papir, staklo i aluminij umjesto plastike.

Silikonske vrećice za hranu

One su odlična alternativa plastičnim vrećicama za sendviče ili za zamrzavanje hrane. Izrađene su od silikona, mogu se ponovno koristiti i mogu se prati u perilici posuđa.

 

PHOTOS BY: Pinterest, Instagram, Unsplash, Vedrana Orlović / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.