PSYLLIUM - SIROVE LJUSKICE INDIJSKOG TRPUTCA

PSYLLIUM - SIROVE LJUSKICE INDIJSKOG TRPUTCA

Psyllium ljuskice (psilium) su u biti sjemenke biljke Plantago psyllium, podrijetlom iz Indije. Glavna im je osobina higroskopnost - nakupljanje vode i bubrenje. To su neprobavljivi listići i odličan izvor topivih vlakana. 100 g psylliuma ima 350 kcal samo iz ugljikohidrata od kojih je oko 71 g vlakana. Ne sadrži niti proteine niti masti.

Kako psyllium utječe na organizam:

Topiva vlakna u psyllium ljuskicama mogu pomoći kod snižavanja kolesterola, u regulaciji probave (kako kod dijareje tako i kod zatvora), kod sindroma iritabilnog crijeva, hemoroida i ostalih probavnih smetnji.

Konstipacija - psyllium djeluje kao blagi laksativ. U probavnom sustavu bubri i potiče peristaltiku crijeva, a time i pražnjenje.

Dijabetes - postoji mogućnost da dijeta bogata vlaknima pomaže u snižavanju razine šećera u krvi. Ipak potrebni su dodatni dokazi.

Dijareja - može pomoći kod blage dijareje. Radi svog svojstva nakupljanja vode pomaže da stolica očvrsne i uspori prolazak kroz probavni trakt.

Srčane bolesti - topiva vlakna u prehrani se povezuju s manjom količinom triglicerida i shodno tome smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Sindrom iritabilnog crijeva - u nekim slučajevima može pomoći. Međutim treba pristupiti s oprezom.

Debljina - kao rezultat bubrenja, psyllium može pomoću u osjećaju sitosti i na taj način navesti osobu da unosi manje hrane.

Psyllium je relativno nova namirnica na našem tržištu. Glavna prednost je slaba probavljivost te zato ne utječe puno na dnevni kalorijski unos. Radi svojih osobina kvalitetan je sastojak u pripremanju hrane kad pazimo na unos ugljikohidrata i općeniti dnevni unos kalorija. Redovito uzimanje ima dobar utjecaj na regulaciju stolice, a može pomoći i kod kardiovaskularnih bolesti te dijabetesa.